Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Скандал в пленарната зала избухна малко след 21:00 ч. снощи. От четвъртия път депутатите събраха кворум с нагласа да продължат с работата си, но от "Възраждане" и ИТН окупираха трибуната. В дневния си ред народните избраници бяха включили точката за промени в енергийния сектор, които засягат работата на "Мини Марица-изток".

"Изключително безотговорно е да се загърбят тези точки при положение, че знаеш, че няма как да влязат повече в програмата на парламента. Когато започне изборната кампания, парламентът няма как да се събере вече. Губеха време в представления", коментира юристът Явор Нотев в предаването "Денят ON AIR".

Ще се създаде ли успешно правителство?

Журналистът Петьо Блъсков споделя, че събитията показват тежка неподготвеност. Депутатите се занимават с глупости от две години, а в основата стоя парите.

Нотев се съгласи, че в основата са интересите, но не тези на българските граждани, а на политиците.

"Зад този скандал се вижда черната сянка на корупцията. Все по-дебела става", добави Блъсков  пред Bulgaria ON AIR.

Нотев отбеляза, че според последното социологическо изследване в парламента ще влязат 7 партии, но смята, че е възможно да бъдат повече. Ниската избоителна активност показва, че прагът лесно може да бъде преминат.

“Тази силна фрагментация означава пълна невъзможност и безсилие да се създаде правителство и държавата да се изправи", посочи още той.

Липсва доверие в изборния резултат

Блъсков е на мнение, че ни очакват още едни избори.

"Песимистична е картината. Крайно време е депутатите и хората юристи да се заемат с изборното законодателство. В тези норми кой ли не бърка, какви ли каши не се създадоха. Първата стъпка е да се изхвърлят машините от изборния процес. Те са източник на корупция. Десетки милиони държавни наши пари се харчат за тези машини да ги обслужват. Ако се махнат субсидиите, поне 10 партии ще се махнат", категоричен е журналистът.

Нотев също коментира, че липсва доверие в изборния резултат и уточни, че машината, сама по себе си, не може да извърши нарушение, ако зад нея не стои човек, който да я манипулира, а това според него е възможно.
"Въпросът за партийната субсидия е изключително важен. Какъв е смисълът да бъде финансирана партия, която има 1%", попита юристът.

"Тази поредица от избори идва във фаза, в която мътилката започва да се избистря. На следващите избори ще се довърши разцеплението и се надявам, че най-накрая в България ще се дефинират десният сектор и левият сектор", прогнозира Блъсков.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback