Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Очаква се над две хиляди души да бъдат заети с компютърната обработка на изборите. От "Информационно обслужване" очакват по-бавна обработка на резултатите от вота. В “България сутрин” Цветелина Пенева, председател на ОС към ЦИК коментира, че за обработка ще има много числа.

"СИК ще трябва да преброяват два вида бюлетини и два пъти преференциално гласуване. Предполага се, че има забавяне на въвеждането на този голям информационен обем данни и в РИК. Всички, които са заети в организацията, работят в стегнат ритъм", съобщи  Пенева в предаването.

Пенева е на мнение, че няма да се повтори ситуацията с машините от предходното гласувне. Вече има и хеш код. В София и други големи градове се очаква да има забавяне с обработването на голям брой секционни протоки. Въпреки това, Пенева заяви, че се очаква сроковете да бъдат спазени. Не се очакват и проблеми с видеозаснемането.

Председателят на Дружество "Дунав" Даниел Димов, който е и доброволец в Дюселдорф, Германия, също отчете активността на ЦИК и Министерството на външните работи относно вота, но, по думите му, това не означава, че всичко ще функционира добре.

"Пред последните години станахме свидетели на много грешно доставени машини, ЦИК не разпуска СИК навреме и т.н. Ние като доброволци ще се подготвим добре. Всеки, който участва в комисия, трябва самостоятелно да прочете методическите указания. Търсим диалог с участниците", каза Димов пред Bulgaria ON AIR.

Потвърдените заявления за секцията в Дюселдорф 1 са 25, а в Дюселдорф 2 са 7, стана ясно от думите му.
"Предизвикателство тази година е как да информираме нашите съграждани, че ще има нов адрес. На много места, тъй като има съвпадение с европейските избори, не можеше да използваме същите адреси", уточни Димов и допълни, че в някои региони няма много желаещи за доброволци.

Пенева посочи, че при замяна на човек в СИК отговорността е на политическите партии, които номинират представители.

"Отчитаме дефицит на доверие. Това е една от причините да виждаме ниска избирателна активност", добави Пенева.

По отношение на вота с машина, Пенева подчерта, че ситуацията е аналогична на изборите 2 в 1 през 2021 г.

"На първия екран на машината ще ни попита в кой вид избори искаме да участваме. Можем да изберем и в двата. Отметката за уседналост се извършва още с влизането в изборното помещение. Ако нямаме уседналост 3 месеца за евровота, нямаме право да гласуваме на машина. Когато имаме постоянен адрес и настоящ адрес на територията на страната, имаме право да участваме и в двата вида избори", добави Пенева.

Тя призова да упражним правото си на вот на изборите на 9 юни, независимо дали ще гласуваме с хартия или машина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback