Снимка: БГНЕС

“Аз съм известен с това, че в МОН направих всичко възможно да има приемственост. Това е разбирането ми за политика. Ще опитам и сега, доколкото мога. Не разбирам защо трябваше да бъдат освободени всички зам.-министри, това не позволява да имаме приемственост”.

Така новият премиер Николай Денков се обърна към служебният министър-председател Гълъб Донев на церемонията по предаване на властта в Министерския съвет.

По-рано днес със заповед на Донев от служба бяха освободени всички зам.-министри.

Няма нищо по нормално от това парламента да избере редовно правителство. Изненадан съм защо това може да е проблем за партиите, но също и за някои институции, каквато беше президентството. Призивът ми е с този нов кабинет да забравим за тези емоции и негативизъм и така, както сме се клечи да направим така, че да работим за гражданите и бизнеса, каза Денков.

Преди това пък Донев приветства Денков и министрите му така: С голямо удовлетворение и гордост предаваме управлението на държавата на редовното правителство. Днес Народното събрание избра правителство, което дава надежда че ще бъдат решавани приоритетните проблеми. Тази надежда може да прерасне в довери и сигурност, ако продължите да работите за всички приоритети на България. За тези 10 месеца служебното правителство свърши много работа. Заварихме държава на пауза, предаваме я с добре функциониращи системи.

Убеден съм още повече от декларацията днес в парламента, че редовното правителство ще продължи работата по приоритетите. В енергетиката скъсахме със зависимостта от доставки на газ и ядрено гориво от Русия, компания ще строи газопровода Александрупулис - Бургас, заизрежда Донев. Напомни за споразуменията с Азербайджан, Румъния, Словаки, за пика на инвестициите и в туризма.

Институциите работят в пълен синхрон и в екип. Те са гръбнакът на държавната служба. Не подценявайте работата на държавните служители. Отнасяйте се с тях с уважение, призова Денков.

Убеден съм и се радвам на декларираната приемственост в приоритетите на редовното правителство. Ние направихме прозрачна и достъпна средата в Министерския съвет - за първи път гражданите имаха възможност да влязат тук, докоснаха се до всяко едно кътче в сградата. Не се отказвайте от тази идея. Нека вратите на МС стоят отворени по всяко време за българските граждани, допълни още вече бившият премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase