Снимка: БГНЕС

Опитваме се да зададем тон за работа на правителството, защото има страшно много работа за вършене. Най-спешно е да подготвим нов бюджет, който да бъде приет преди лятната ваканция на парламента, ако има изобщо такава. Друга важна задача е още в следващите дни да бъдат съставени екипите на министрите. Днес бяхме изненадани, аз не съм чувал за друг такъв случай- да бъдат освободени всички заместници, може би с едно изключение. Това създава много проблеми, защото има много преписки и работа в дирекциите, които минават през заместниците преди да стигнат до министрите. Това каза премиерът акад. Николай Денков в първото си интервю пред БНТ.

Със сигурност ще има напрежение в образователното министерство, заради националното външно оценяване. Ще се опитаме максимално бързо да сглобим екипа там. Познавам колегите в МОН и администрацията е сравнително добра и не очаквам проблеми, а родителите трябва да бъдат спокойни, каза още премиерът.

Очаквам, че ще изпратим военна помощ на Украйна. Аз не мога да преценя до момента изпращана ли е тя. Пускат се слухове по различни теми, дори, че се пращат наши войници там. Това е абсолютна дезинформация, каза още акад. Денков.

Още по темата
Службите трябва да служат на България, но това не означава, че трябва да има чистка, а тези решения ще в ролата на Народното събрание, каза още той. и беше категоричен, че всеки ще бъде оценяван по това, което прави и върши.

"Нямаше изненади, за мен и за моите колеги беше ясно че от една страна някои партии си правят предизборна кампания, докато за други това вероятно е начин да бъдат забелязани. Ние, които съставяме това правителство, се опитваме да зададем работен тон, защото има страшно много работа за в бъдеще", коментира той нападките от останалите партии.

Всяка институция трябва да уважава другата. Няма да скрия, че съм разочарован от подхода на президента - не е негова работа да препоръчва да не се реализира мандат. Негова работа е да се реализира мандата. Тук той премина границата, част от изказванията, които направи от Турция, част от изказванията, които направи днес също са извън границите на институционалното уважение. Моят личен призив към президента е да заровим томахавките и да забравим тези думи, които бяха казани, въпреки че думите трудно се забравят, и да започнем да работим заедно, каза още Денков.

Най-меката дума, която можем да кажем за днешното освобождаване на заместниците е, че това ще пречи на работата, а най-силната е, че това е саботаж, каза още премиерът.

Много е интересно, че и в двата случая разследванията и обвиненията не са се случили години наред, а сега, каза още той по повод исканията за сваляне на имунитетите на Кирил Петков и Бойко Борисов.

Чух отчета на служебното правителство, но мен ме притеснява това, че не чух за никакъв проблем, каза още Денков. И поискал още една среща с Гълъб Донев.

Преди два дни пък са преглеждали мерките по плана за възстановяване и се оказало, че няма напредък в сектор "Енергетика". Чух за газови връзки и терминали, но ако се окаже, че нямаме готов Закон за енергийната бедност - това ще създаде проблем, обясни още акад. Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase