Снимка: БГНЕС

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на "Възраждане", близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни. Това показва екзитпол на "Тренд" за парламентарните избори от 2 април 2023 г., изследването е възложено и финансирано от "Нова телевизия".

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на "Левицата" - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за "Има такъв народ" са до 40 години. Близо една трета от всички между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус - съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Още по темата
При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за "Продължаваме промяната" на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата.

60 на сто от всички отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са жени на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси. Това коментира пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Яница Петкова.

Партии като "Възраждане" имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.