Снимка: Bulgaria ON AIR

Българите в РСМ гласуват за парламент у нас на фона на поредното изостряне на тона между София и Скопие, заради заличаването на два български културни клуба.

"В РСМ няма избирателни списъци. Всички с българско гражданство могат да гласуват в седемте открити секции. Толкова бяха и на предишните. Традиционни са в посолството на България в Скопие, в консулството в Битоля, Кавадарци, Прилеп, Охрид, за пръв път ще има такава и в Тетова. Избирателната активност няма как да бъде висока. Предварително подадените заявления бяха 169", заяви кореспондентът на БТА в РСМ Маринела Величкова в специалното студио на Bulgaria ON AIR "Избори: Пето действие".

По думите ѝ причината за ниската избирателна активност са не само влошените отношения между двете страни, но и липсата на предизборна кампания.

Гостът не пропусна да отбележи, че все още няма резултати от разследванията на нападенията срещу клуба в Охрид или на случилото се в Културно-информационния център.

В отговор на въпрос относно изказване на президента на РСМ Стево Пендаровски, че позицията на България срещу Северна Македония не е променена, Величкова подчерта, че то не отговарят на истината.

"Когато се говори за нормализиране на отношенията и има очаквания за политическо правителство, с което да започнат преговори за възстановяването на дейността на работните групи на двете страни на ниво различни сектори, трябва да бъдем коректни във фактологията. Ситуацията между България и РСМ е в най-ниската си точка от последните 30 години", каза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase