Снимка: архив, БГНЕС

Информация за проблеми с машините за гласуване постъпват от секционни комисии в различни общини в област Смолян, според председателя на РИК – Смолян Росица Чакърова. В секция №2 в Чепеларе е преустановено гласуването с машина и вотът е продължил само с хартиени бюлетини, след решение на РИК.  Изборният ден в Смолянски район е открит във всички 271 секции.

Сигналите за проблемите с машини засега са от 5 секции, като се отнасят за случаи на неразпечатване на бюлетина или в разпечатаната не е отразен вотът, а има произволни букви, уточнява Чакърова. При други оплаквания се касае за отпечатване на нагъната или разкъсана бюлетина.

В началото на изборния ден в отделни секции не са се явили членове на комисии, но вече се издават решения на РИК за назначаване на нови представители на тяхно място.

Гласоподавателите в област Смолян са 97 208 според предварителните избирателни списъци. Вотът е организиран в 260 постоянни секции, 6 подвижни и 5 в лечебни заведения.  Предвидени за гласуване с машини са 133 секции, но по-късно днес ще стане ясно в колко от тях ще продължи дигиталният вот.
(БТА, Христина Георгиева)
 

Коментари Напиши коментар

3

Shark

преди 1 месец

Е нали вчера ви предупредиха, че машините ще се развалят и ще се гласува с хартия. Засега в Смолянско, до края на деня на още много места.

2

хаха

преди 1 месец

е вчера разбирачите казваха че машините са тествани и всичко е ок :) ся кво стана

1

Прост Народ

преди 1 месец

Няколко дена преди изборите имаше сигнали за гербераси, които ще саботират машинния вот. Започна се от рано. Ще има още доста такива секции.