Снимка: Bulgaria ON AIR

Без ясни послания, но с изобилие от обвинения и сочене с пръст премина поредната предизборна кампания. Вяло и сякаш без категорична заявка за стабилно управление.

"При толкова много избори в последните месеци, самите политици няма какво ново да предложат на хората. Това поставя избирателите пред ситуация, в която вече знаят за кого да гласуват още преди да са предизвикани нови избори", заяви политологът Георги Киряков в специалното ни студио "Избори: Пето действие".

Посланията и идеите ги има, но те трябва да се превъртат, на мнение е Киряков. "България цикли на едно място. Не се решават основни неща", посочи той.

Събеседникът му - политологът Явор Сидеров, е категоричен, че твърдите електорати решават изхода от вота.

"През целия ден ще гласуват твърдите електорати. Никой от меката периферия на партиите няма да гласува. Сега сме в ерата на Netflix, включително и в изборите. Имаме сериал, това е пети епизод. Не може да бъде толкова вълнуващо, колкото първия път", коментира Сидеров пред Bulgaria ON AIR.

Според него трябва да се направи или принципна коалиция, или безпринципна, но без коалиция няма да стане.

По думите на Киряков, дори Бойко Борисов да е прозрял накъде ще тръгнат нещата, ако сега не се формира принципна коалиция, ще се стигне до нови избори.

"Борисов каза, че това, което е било довчера, няма нищо общо с това, което трябва да направим, т.е. каквито и атаки да е отправил към своите противници - оттук нататък е ясно, че трябва да направи компромис", посочи той.

Местните избори са изключително важни, отбеляза Сидеров и допълни, че за огромен процент от хората местната власт е единственото лице на властта, което те виждат. "Важни са местните избори, но трябва да си зададем въпроса "защо" - ако приемем, че националните политически лидери вярват, че местните избори могат да отпушат процеса по решаването на националната политическа криза. Отговорите не са приятни", обясни той.

Грешка ще е, ако партиите си фантазират в момента ситуация, в която местните избори ще решат основния проблем с избирателите, каза Киряков.

"Ако продължи политическата криза каква е гаранцията, че и на местните избори няма да сме в същата ситуация - все по-малко хора гласуват и кризата от централната власт се премести в местната. И там ще има същите проблеми. Няма да могат да се съставят стабилни мнозинства в местните и общински съвети и ще се блокира работата и на общините", смята политологът.

Той допълни, че с всички следващи избори не само ще се изтощава бюджетът, но ще се изтощи и местната власт.

Коментари Напиши коментар

89

ужас

преди 2 месеца

Без коалиция няма стане! леле лелееее

88

Малко за политика

преди 2 месеца

Трябва време. За да си отвоюваме държавата, трябва да се изчисти ГЕРБ от местната власт и от съдебната власт. Докато това не стане, ще циклим. Сега във всеки град, село и паланка има по една гербаджийска дружинка, която знае много добре какво ше последва за нея ако ГЕРБ трайно загуби властта. На това се крепят Бойко и далавераджиите около него.

87

Мислят за господарит

преди 2 месеца

А България не ги интересува. 33 г. разруха от едни и същи. Остана и да ни отровят с неподходящо ядрено гориво и мобилизация-Служебното. Бърмбарите и ГМО-то вече са ни в храната от години. Цифровият концлагер идва. А вие си говорете за светло Европейско бъдеще, като ви падне догодина КЕВР, а сметките ви за ток и парно, станат половин заплата, идва изкуствена продоволствена криза. За какво ми е ЕС и НАТО, като България няма да я има. Не ми дреме за ЕС и НАТО, провал и разруха.