Снимка: Bulgaria ON AIR

162 са секциите в Турция - в 23 окръга гласуват българските изселници. Тази година се гласува и с машина, и с хартиени бюлетини. Денят започна нормално, но някои от секциите отвориха малко по-късно, тъй като трябваше да се изчакат технически служители, които да пуснат машините.

По данни на СИК във всяка една от петте секции в едно от училищата в Чорлу са гласували средно около 500 души, което е повече от хората, които са подали предварително заявление. Причината - подават се на момента декларации, с които заявяват, че се отказват да гласуват на друго място и подават гласа си тук.

Опашки от желаещи да упражнят правото си на глас се извиха от сутринта пред избирателните секции Чорлу. В квартал "Шейх Синан" са разкрити 5 секции. Сабри първи отиде, за да упражни правото си на глас. Казва, че се е изморил вече от толкова избори, но не губи надежда България да се оправи. В избирателната секция той гласува с хартиена бюлетина.

"Трябва да се направи нещо. Изморихме се. Всеки път избори - кой ще плаща", посочи Сабри.

Макар и да са петите избори за годината, пред секциите се редят хора. Сред желаещите да гласуват имаше и такива, които не знаят български език.

"Случва се, много хора са забравили българския език. Обясняваме с жестове, с пръсти - показваме къде трябва да се натисне", обясниха от СИК.

В деня на вота българските изселници, които не са подали предварително заявления, попълваха декларации. С тях уверяват, че няма да дадат гласа си на друго място.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

31

леле леле

преди 2 месеца

с жест са им е показвали номера на дпс който да маркират :)

30

Анонимен

преди 2 месеца

Почти няма разлика между негласувал и гласувал с "Не подкрепям никого". Единствената разлика е, че при един референдум ще се иска по-висока избирателна активност заради тези с "Не подкрепям никого". Затова гласувайте за партия или коалиция.

29

Анонимен

преди 2 месеца

Убедиха българина да не гласува, докато купуват ромите за по стотачка, а турците гласуват по команда. После да не се сърдите, че ни правят на маймуни. Гласувайте! Ако ще да е с "не подкрепям никой".