Снимка: БГНЕС

Към 13:20 ч. машините, които не работят, са 65 и в тези секционни избирателни комисии се преминава на гласуване изцяло с хартиени бюлетини, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Тя обясни, че причините са различни – неразчитане на смарт карти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината, без да може да започне работа. Причините са различни, но изводът е един – с тези машини няма да се гласува, посочи Матева.

По думите ѝ жалбите към 13:10 ч. са две. Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии, като според избирателите приканват някои от тях за машинно гласуване. Имаше един сигнал, че не е възможно избирател, който е гласувал с машина, да поправи вота си, но това не е така, посочи Матева и припомни, че когато избирател предпочете да гласува с машина, може да променя вота колкото пъти иска.

Имаме няколко сигнала за публикуване на социологически проучвания и предварителни изборни резултати, ще се вземе съответното решение от ЦИК в следващите части на заседанието днес, добави Матева.

За параваните е имало жалба до РИК, каза тя и поясни, че оплакването е, че се използват кабини.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 2 месеца

Съобщиха, че изборният ден в Нова Зенландия е приключил. Това е абсурд, българи само по паспорт, дето не са виждали България сигурно от 10-20-30 години ще ми определят кои партии да управляват!!!

15

Радослав

преди 2 месеца

При ЦИК пълен до пръскане с гербери, бесепари и депесари не сме и очаквали друго. Пък и машината казва когато някой се опита да подменя вота, а хартията приема като гербер след подкуп. Пък и с машина няма как в рамките на 1 час да приеме 10000 гласа, а хартията е лесна, изсипваш един чувал с Костинбродски бюлетини и си готов.

14

Нали бяха

преди 2 месеца

тествани и нямаше да има проблеми? М? Или има доста готови попълнени хартиени бюлетинки и при преобладаващ машинен вот няма как да ги наложат,нали?