Два дни преди вота - гарантирана ли е сигурността на избирателните секции и гласуващите, на фона на многото бомбени заплахи?

Има правила в държавата как да се действа при бомбени заплахи и този протокол се изпълнява от органите на МВР, това е тяхно задължение, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева в студиото на "България сутрин".

"Този път имаме уверението на министър Демерджиев, че в широк периметър ще се охраняват самите сгради още преди предаването на изборните помещения, така че да се направи всичко необходимо да не се налага прекъсване на изборния ден и гласуването в определени секции", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Специална група ще подготви допълнителни мерки, а днес от ЦИК ще ги научат и ще разберат дали има нови указания към районните и секционни избирателни комисии. Ще им бъдат предоставени и телефонни номера, на които могат да се обаждат при нужда, но преценката за реална заплаха остава на МВР.

Още по темата
Матева призова СИК-овете и избирателите да бъдат спокойни. Ще бъдат взети такива мерки, че да няма възможност в сградите да бъдат поставени такива устройства, подчерта тя.

В секции с над 300 избиратели ще се гласува или с хартиена бюлетина, или с машина. Членовете на СИК не бива да откъсват предварително бюлетините от кочана, това трябва да се случва пред избирателя. Трябва да поставят и двата печата върху бюлетината, уточни Матева и обясни подробно как трябва да гласуваме с хартиена бюлетина, за да бъде гласът ни действителен.

При машинното гласуване не трябва да се дърпа бюлетината, докато тя се отпечатва и изрязва. Бюлетината се прегъва на две, слага се печат и се пуска в отделна кутия, която е само за бюлетини с машинно гласуване, стана ясно още от думите ѝ.

"Машинната бюлетина не може да бъде недействителна, винаги носят действителен глас", изтъкна Матева.

Матева не очаква саботаж на процеса по видеонаблюдението. Не очаква и преброяването да забави процеса след края на изборния ден.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 месеца

koito podceniava i iznasilva criminalno bg maloletni uchenici i bg uchiteli s bezplaten partizanski teror izboren i diskriminirast trud bez zapisvane v trudova bg knijka, si go tarsi i si go prosi. i ste si go poluchi ot barzi, smeli, srachni za minuta e mnogo po sveta i u nas!

7

Анонимен

преди 2 месеца

ako ne ste poluchili v domashnata postkutiika bg zakonno darjavno pismo ot rradevia gestapovski admin s informacia za sadarjanie i kachestva na politizbori v rbg, ne glasuvaite hazartno, neinformirano, bezumno! ;) tova e visoko opasno za vashia jivot i za jivota na drugite hora! vse edno da karate kola, vlak, korab, samolet s zavarzani ochi, zapusheni ushi, zavarzani race i kraka! ;) ok? a vie ste umni, nali? ;)edin za vsichki, vsichki za edin! ;)

6

SS

преди 2 месеца

Аз не гласувам от години защото не виждам смисъл ! Обаче жена ми азиатката не пропуска! Колкото и да я убеждавам ,че е безмислено ,тя го смята за въпрос на оказана чест защото е чужденка с бг гражданство ! Надявам се с тия бомбени заплахи да си остане в къщи и да не ме кара да я водя до избир.урна !