Общ преглед

Изборният процес на 2 април няма да бъде прекъсван заради подадени сигнали за поставени взривни устройства, увери МВР шефът Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден в неделя.

"Хората ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство", посочи вътрешният министър.

Още по темата
Преди дни със заповед на министър-председателя Гълъб Донев бе създадена Междуведомствена работна група със задача да изготви процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура и до края на май да актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Според Демерджиев поставянето на взривно устройство е само теоретична възможност заради мерките, предприети от МВР. От събота до изборния ден периметърът ще е под охрана, каза той. Изборният ден ще премине без инциденти и без каквито и да е затруднения или заплахи за гражданите, увери министърът.

Демерджиев каза още, че работна група, ръководена от него, е приела днес преработени правила за действие при заплаха за задействане на взривно устройство, спрямо тези правила МВР и службите за сигурност поемат отговорност и ще преценяват какви действия следва да се предприемат. От следващата седмица няма да се стига до освобождаване на ученици, при такива заплахи, посочи Демерджиев.

На разстояние от сградите, в които се гласува, полицията ще проверява хора с обемни чанти и раници, обясни министър Демерджиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че "тази проверка ще бъде дискретна" и "няма да затрудни никой да упражни правото си на глас". Той добави, че членовете на Секционната избирателна комисия ще информират МВР, чрез телефон за връзка, при сигнал за заплаха в сградите, като след това полицията задейства процедурата приета днес от работната група.

Процедурата не предвижда евакуация на хора от сградите без да бъде констатирана реална опасност и вярвам, че няма да се стигне до ситуация, в която да се преустанови процесът на гласуване дори в една секция, заяви министър Иван Демерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase