Снимка: БГНЕС

Малките партии са ключ към разрешаване на политическата криза, обясни Александър Димитров, политолог от УНСС.

„Те разреждат силата на големите формации. Носители са на променливост в НС. Това позволява по-лесно да комуникират с останалите политически играчи, които вече са насъбрали напрежение помежду си. Надявам се да влязат, за да имаме правителство“, каза още той в интервю пред БНР.

Серията от бомбени заплахи може да окаже негативно влияние върху избирателната активност, смята политологът.

„Не защото има реална опасност. Съществува определен брой избиратели, които не искат да гласуват, но се чувстват длъжни да го направят. Ако си намерят извинение, не биха отишли. Бомбените заплахи ще са такова извинение за част от българските избиратели и ще повлияят в посока "надолу" на избирателната активност, ако се запазят като тенденция“, смята Димитров.

Връщането на хартиената бюлетина няма да се усети драматично по линия на избирателната активност, посочи още Димитров.

Има нужда да излезем от тази политическа компресия, в която се намираме, отчете той.

„Дали ще има правителство зависи от възможните ходове за преговори. Ако висящите три партии, намиращи се близо до чертата, влязат, тогава се увеличава многократно възможността за диалог и за размествания, а аз бих бил по-голям оптимист, че ще се създаде правителство. Ако те не влязат, отиваме на варианта първите две сили да се договорят. Те нямат чак толкова големи различия по редица въпроси. ДБ-ПП вече не говорят толкова ярко за съдебната реформа“, обобщи политологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase