Снимка: Български възход

„Финансовото състояние на пенсионерите е въпрос, който е не само социален, но е и въпрос на справедливост. В последните години изчисляването на пенсиите води до негативни ефекти за някои граждани. Хората са разочаровани и то с право. Преодоляването на този проблем става с повече инвестиции и по-добре работеща икономика“. Това заяви на среща със симпатизанти лидерът на партия „Български възход“ Стефан Янев.

България днес има нужда от нова социална политика, която трябва да бъде реално осезаема и приобщаваща, при зачитане на личното достойнство, без дискриминация и социално изключване и гарантиране на достоен и пълноценен начин на живот и благоденствие убедени са от партията.

На срещата Янев представи приоритетите на партията в областта на труда, социалната и демографска политика.

Необходим е активен социален диалог, изграждане на ефективна система за социална сигурност, борба с бедността, стимулиране на социалната и трудовата активност на хората в жизнения им цикъл, разработване на регионални демографски политики, стимулиране на раждаемостта, финансово стимулиране и данъчни облекчения за семейства с две и повече деца и на самотни родители. Разработването на механизъм за регулярна актуализация на пенсиите е сред приоритетите на партията. Необходима е да се осигури минимално равнище на защита от бедност без допускане на трайна зависимост от помощи.

От „Български възход“ предлагат да се започнат преговори с ЕС за въвеждане на единна европейска пенсия на територията на съюза.

„Специално внимание трябва да обърнем на обучението, повишаването на квалификацията и развитието през целия живот. Във свят, в който промените се случват с голяма скорост, осигуряването на адекватно обучение и квалификация на освободените служители , на отпадналите вследствие на автоматизацията и роботизацията и на трайно безработни  и включването им в пазара на труда“, каза лидерът на партията Стефан Янев.

„Подкрепяме предложението за минимална работна заплата от 940 лева. Но трябва повишаването на минималната работна заплата оттук нататък да става след внимателен анализ, защото с размерът й са обвързани други плащания“, отговори Янев на въпрос на симпатизант.

„За нас още едни избори не са вариант. По-скоро виждам правителство, което се базира на коалиционно споразумение. Въпросът е какво ще съдържа това споразумение, какви са принципите в него и какви ще са неговите цели. Важни са принципите, а именно кой за какво носи отговорност и как става баланса между изпълнителната и законодателната власт. Основният проблем е невъзможността да се излъчи правителство. Който успее да разсече този възел ще докаже на българските граждани, че можем да живеем по-добре“, сподели Янев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!