Увеличават се случаите на училища с бомбени заплахи в София и Бургас. Има ли риск от компрометиране на вота?

"Това е вълна и се е случвало и в други държави. Ако някъде сме неподготвени, МВР има време, за да бъдат по-малко изненадите в деня на изборите. Правилно е, че от събота започват да охраняват училищата, ще направят и профилактики, засега това е достатъчно. Никъде няма правило за 24 часа навън", заяви бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че не трябва да бъдат разпитвани директорите, а основната грижа и отговорност е на МВР. И отбеляза, че дотук заплахите не изглеждат сериозни.

"Леко притеснително е, че има някаква организация. Не се прави лесно това. С какво ще взривиш тази бомба? Няма го това иницииращо средство. Трябва инвентаризация на всички иницииращи устройства. Като тях ги приберем, никой не може да направи нищо. Бомба не може да сложи никой, ако няма иницииращо взривно вещество", настоя Радев.

В МВР са близо 50 хил. души, освен това всяко училище има охрана, тези хора също могат да подпомогнат процеса, смята той.

Вероятно причините за вълната от бомбени заплахи са свързани с войната в Украйна, допусна Валентин Радев.

"Целта е сплашване, това е тероризъм. Неизвестни хора, които искат насилие над населението. Ако някой се е колебаел дали да гласува, сега ще си каже: За какво да ходя да гласувам. Хубаво е, че се случи седмица по-рано, за да сме поне малко подготвени", заяви бившият силов министър.


Изборите на 2 април

"Ходя по магазини като вас и виждам и чувствам какво се случва. Когато няма силна власт, видяхте какво става с мигрантите - държавата е разграден двор. Няма ли силно правителство, много от системите в държавата не работят добре. Ако няма правителство, всичко това ще доведе до наказателен вот срещу всички партии", предупреди Радев.

По думите му от ГЕРБ са готови да преговарят с всички, с изключение на партия "Възраждане". Но няма да подкрепят коалицията ПП-ДБ, ако тя стане първа политическа сила.

"Беднотия отвсякъде, хората теглят кредити. Ако ги подкрепим, какво казваме: Вярвайте на нас - ГЕРБ, обаче дайте пак от същото. Още по-надолу ще слезем - дългове, инфлация... Изглежда ми добре всякакво редовно правителство, ако ще да е с хоризонт 3 месеца", категоричен е Валентин Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase