Снимка: Bulgaria ON AIR

Броени дни остават до края на предизборната кампания. Различното при този вот е  видеонаблюдението и връщането на хартиената бюлетина.

"Видеонаблюдението е странна мярка за развита държава, но е необходима в нашата ситуация, тъй като хората все повече нямат доверие в процеса. Три избора слушахме как някой пипа машините и кодовете, това не допринася за доверието. Видеонаблюдението ще намали опитите за злонамерено влияние в секциите", заяви в "България сутрин" Божидар Божанов - бивш министър на електронното управление и част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

По думите му машините вече са превърнати в принтери.

"В изборния ден разпечатват нашия избор, ние го пускаме в една урна, която след това броят хората. Не беше разумно да махаме машините да смятат. Все пак флашката остана и тя ще съдържа резултатите, които е преброила машината. Ще може да бъде направено сравнение, ако има сериозни изкривявания. Днес ще изпратим писмо до ЦИК да има следизборен контрол върху машините дори в самите секции", обясни Божанов пред Bulgaria ON AIR.

"Не бяхме толкова против самата хартия, а против това, че използваха хартията, за да унищожат машините. Смесената система усложнява процеса в изборната нощ, ще видим повече опашки", добави гостът.

"Направихме обединение, за да покажем, че малко различия, които може да има между две политически сили, трябва да бъдат прескочени в името на това да има стабилно управление. Новото на тези избори, освен видеонаблюдението и хартиените бюлетини, е и нашата коалиция - единствената промяна на политическия пейзаж", подчерта Божанов.

Той обяви, че първото нещо, което ще направят, ако вземат властта, е да сменят ръководството на КЗК. Божанов изтъкна, че това е органът, който трябва да открива нелоялни търговски практики и картелни споразумения.

"Сетиха се да се правят проверки като започнахме да ги критикуваме. За да вдигнем доходите, трябва да има инвестиции - и вътрешни, и чуждестранни. Инвестициите зависят от съдебната реформа. Шенген не е само това да не се редим на гишетата на летището. Важен е за бизнеса и за инвестициите. В комбинация с Еврозоната те вкарва в по-елитен клуб. Няма как на служебно правителство да му бъде даден този реверанс да ни приемат в Шенген и Еврозоната", каза още гостът.

Бившият министър на електронното управление заяви, че трябва да имаме нова стратегия за киберсигурност, тъй като настоящата е с изтекъл срок на годност.

"От няколко години ЕС следва американската стратегия. В последния парламент коментирахме акта за киберустойчивост, който ще наложи изисквания върху доставчиците на всякакви устройства, така че да са по-сигурни", поясни Божанов.

Коментари Напиши коментар

5

Фокусирай на бизнеса

преди 2 месеца

Временното правителство не може да стои над главата на кокошката, за да снася 3 пъти повече яйца, за да станат по евтини. Партиите следва да седнат на масата на преговори с българските производители и да приемат дългосрочна програма за стопанско развитие на България, както направиха в Холандия преди 30 г. Днес Холандия е лидер в електрониката, роботиката и върховите аграрни технологии. Защото работят в екип ! Много разочаровани българи отидоха там !

4

Мнение

преди 2 месеца

До 2. Кои правилни хора ще спечелят,бре ***. Не виждаш ли, че никой не печели и ходим на нови и нови избори. Напротив, трябва всички да гласуваме, защото иначе турци ще управлява България, или мафията зад ГЕРБ, ДПС и БСП.

3

Напротив!

преди 2 месеца

До 1. Не гласувайте с хартиени бюлетини, с едно драсване, тези които броят могат да ви я направят невалидна.