9 дни преди вота - каква е готовността на държавата за вота?

"Дали хората имат ищах - ще видим в изборния ден. Сега по-лесно може да кажем за кампанията и самите политици, моето впечатление, е че кампанията е доста вяла. Това има някакво обяснение, защото това са петите избори в рамките на много къс период. Дори финансовите ресурси на партиите са редуцирани. Няма и много нови кандидати", каза експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR".

"В България традиционно залага на твърдия си електорат, в тази кампания ми прави впечатление, че дори в тази посока усилията не са оптималните. Това ме кара бъда песимист относно избирателната активност, защото ние от страна може да имаме увеличение на гласуващите заради хартиената бюлетина. Това е само единият фактор, който влияе на активността. Слабата кампания ще влияе в друга посока", допълни доц. Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в последните дни някои министри нагнетяват допълнително напрежението.

"Когато вътрешният министър заявява, че има работодатели на едри предприятия, които контролират и притискат своите работници да гласуват по определен начин - беше хубаво този министър да спомене поне няколко имена. Разбира се, коректното е да не се споменават имена на партии, за да не се влияе, но така тези твърдения остават във въздуха", категоричен е експертът.

Желев смята, че ролята на купения вот нараства.

"Видеонаблюдението не може да създаде предпоставка за някакви скандали. Първо е проблемът с тези паравани и рисковете, които крият за контролиране на вота. Различни общини ще подходят по различен начин. Комбинираното гласуване с бюлетини и машини повишава риска за грешки в протоколите."

Вижте видео с целия разговор

Коментари Напиши коментар

24

хх

преди 2 месеца

След като едно нещо е загубило смисъла си, не може да се очаква интерес към него!След като никоя партия не иска да прояви радикален контрол върху изпълнението на Законодателството, става очевидно, че интереса към партиите се губи!За какво да гласуваш, след като няма кой да проведе нужните реформи? След като един запартък гласува противоконституционни Закони как да го аплодираш? Че и да го подкрепиш!

23

Анализатор

преди 2 месеца

Много по-малко от 2 милиона и 800 х. ще гласуват. Няма как избирателната активност да е по-голяма. То и нямаше кампания, просто защото парите на партиите от субсиите отдавна свършиха. Честита да им Новата 2023 г. на политическите лидери на партиите, които отнвоо са безработни. Доста кандидати има за депутати, а пък местата са само 240.

22

баба мара

преди 2 месеца

при такава наглост от страна на парапета и грешния ъгъл няма да гласуваме даоставим на платените гласове да си правят правителство да видим как ще станеизбори до дупка докато изчистим тази с-г-а-н