Остават по-малко от две седмици до предсрочните парламентарни избори. ЦИК показаха как ще се извършва видеонаблюдението при броенето на бюлетините.

За първи път у нас секционните избирателни комисии ще отговарят и за видеозаснемането при отчитане на резултатите.

"В съботния ден имаме за цел да тестваме комуникацията и цялата система за видеоизлъчване и наблюдение", каза министърът на електронното управление Георги Тодоров, предаде Bulgaria ON AIR.

Телефоните трябва да бъдат поставени на стойки и да излъчват броенето на бюлетините от секционните комисии. Видеонаблюдение ще има само в секциите в страната.

Държавата е купила от трите мобилни оператора над 12 хиляди еднакви телефона, сред които има и резервни бройки. След сканиране на QR кода веднага започва запис дори и да няма интернет покртитие. Батериите на устройството издържат над 8 часа за стриймване и запис.

"Там, където няма да има покритие, имаме разговори с мобилните оператори за усилване на тяхната мрежа в деня на изборите и за позициониране на мобилни екипи, така че да намали бройката на СИК-овете без покритие", обясни министърът.

Между 2200 са секциите в страната, в които няма да има интернет покритие за видеонаблюдение на броенето на бюлетините в изборната нощ.

Всички видеозаписи ще бъдат публикувани на портала еvideo.bg след обявяването на резултатите от Централната избирателна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase