Снимка: архив, БГНЕС

Предстоят петите поредни предсрочни парламентарни избори в рамките на две години. През този период  Изборният кодекс (ИК) претърпя редица промени по отношение на начините, по които българските граждани могат да упражнят правото си на глас.

Още по темата
В края на април 2021 г.  парламентът прие предложението на „Има такъв народ“ за въвеждане на задължително машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели. Основният мотив за въвеждането на задължително машинно гласуване беше преодоляване на неудобствата от ръчното броене на хартиени бюлетини, както и идеята изборният процес да бъде дигитализиран изцяло. На практика депутатите тогава въведоха възможността избирателят да вижда на дисплея на устройство за гласуване бюлетина, идентична с хартиената, както и да може да провери вота си. В случай че е била натисната различна от желаната от гласоподавателя опция, той може да промени избора си, преди финално да го потвърди. Контролната разписка, която се отпечатваше от машината, беше гаранция, че изборът на гласуващия е отчетен от устройството така, както го е посочил.  

През декември 2022 г. 48-ото Народно събрание прие нови промени в изборния закон, с които депутатите върнаха гласуването на хартия и броенето на ръка на бюлетините. Основна цел на измененията в Изборния кодекс беше гласоподавателят да има право на избор как да гласува – с хартиена бюлетина или на машина. Промените в изборния закон предизвикаха реакции, а президентът Румен Радев наложи вето, което обаче парламентът успя да преодолее.

С хартиена бюлетина или с машина – как гласуваме

На предстоящия вот през април според последните промени в Изборния кодекс (ИК) избирателят сам ще избира как да гласува - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване. Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели.

Машинен вот не може да бъде упражнен при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме.

Освен това с машина не може да се гласува в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели, както и в случаите, в които ЦИК не е осигурила техническо лице, което да инсталира и поддържа техническите устройства за машинно гласуване.

Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Този, който е избрал да гласува с бюлетина за машинно гласуване, не може да гласува с хартиена бюлетина.

Паравани вместо „тъмни стаички“

Сред промените, които депутатите от 48-ото Народно събрание записаха в изборния закон, са, че вместо в кабини за гласуване, т.нар. тъмни стаички, ще гласуваме зад паравани.

В изборното помещение се поставят паравани за гласуване и прегради за гласуване с машини, така че да се осигури тайната на гласуването. Параваните и преградите трябва да осигуряват гласуването на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Пред изборното помещение и в параваните за гласуване се поставя табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване с преференция и че избирателят може да изрази своя вот само със знак "Х" или "V", поставен с химикал, пишещ със син цвят. Освен това пред изборното помещение и в параваните за гласуване се поставя табло, на което с един и същи размер, вид и формат шрифт са изписани имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции, се посочва още в ИК.

Бюлетина от машинно гласуване

Бюлетината от машинно гласуване е идентична с хартиената бюлетина – те изглеждат по един и същ начин. На предишните избори на бюлетината от машинното гласуване, т.нар. разписка, беше изписан единствено вотът на избирателя, който включва наименование на партия, коалиция, независим кандидат или не подкрепям никого, както и преференция, ако избирателят е посочил такава. С последните промени в ИК въпросната разписка бе преименувана на бюлетина от машинно гласуване. Тя ще представлява умален вариант на хартиената бюлетина. Така на разпечатаната бюлетина от машинния вот ще фигурират всички регистрирани за участие във вота през април политически формации, включително и направеният от избирателя избор.

След произвеждане на гласуването от системата се отпечатва бюлетина от машинно гласуване, която избирателят пуска в специална кутия за машинното гласуване. Гласоподавателят не може да промени своя вот чрез повторно машинно гласуване, пише още в ИК.

Отчитане на машинния вот

Според промените в ИК след края на изборния ден секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване. Отчитането на машинния вот ще става чрез ръчно броене на бюлетините от машинно гласуване, а машините няма да разпечатват протоколи с резултатите от вота в края на изборния ден.
(БТА, Елена Николова, Никол Николова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase