Българите продължават да обедняват, положението се влошава, за първи път ще има по времето на служебен кабинет стачки, става неизбежно, хората не трябва да търпят. Нуждаем се от сериозен разговор в обществото. Продължават да напускат млади хора България, това е най-голямата заплаха. Още един милион ако емигрират няма да има кой да ражда деца, няма да има семейства", това заяви проф. Александър Томов в "Денят ON AIR".

"Нещата не стоят добре, защото инфлацията продължава да расте. Искам да изпратя министъра на икономиката, за да отиде в един супермаркет и да вземе 20-те най-употребявани продукта и да види какво се е случило последните шест месеца и година. Колко е млякото, колко е сиренето, да погледне хляба, тъй като се хвалиха Кирил Петков и Корнелия Нинова, че като се махне ДДС-то хлябът, ще падне. Това е нелепо, лъжа е", коментира още проф. Томов.

Според него държавата трябва се научи да работи така, че да има сериозни икономисти на нейния връх. "Ако няма, ще правят тези грешки и ще говорят глупости, на които всеки професионалист и студент по макроикономика се смее", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Александър Томов каза, че се е направила грешка, като е бил оставен Бюджет 2022. Той коментира, че новият бюджет ще влезе при новия парламент, тъй като не може по-рано. "Каквото и да направят, това ще е подготовка, която ще видим дали новото правителство и парламент ще приемат", добави той.

На въпрос как можем да пребори инфлацията, проф. Томов заяви, че са нужни от 4 до 6 месеца, за да се обуздае ситуацията, без да се стига до рецесии. "Трябва да се пререформират основни сектори на икономиката, със сигурност ще намаля държавни разходи, които са ни нужни. Със сигурност ще подпомогна хората, които са в затруднено положение, защото техните пари отиват директно в магазините. Ще ударя спекулата в тесни сектори. Всички имат правомощия, ако стане чрез промяна в някой закон", каза още той.

Според него задължително трябва да се направи секторен анализ, тъй като при него може да се види къде има спекула. "Ние сме в състояние България да храни пет Балкани, срамота е при храните да имаме инфлация, там има спекула и трябва да се види точно в кои сегменти", коментира още проф. Александър Томов.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 месец

Храбрият вълк Лупи прави проверка колко е силна народната памет , та да може ПАК да смукне кинти от още някое позабравено обектче ...

16

Българин

преди 1 месец

Нека да има стачки. То и през 90-те г. на миналия век ги имаше. Политиците върнаха България с около 20 - 25 г. назад.

15

Икономист

преди 1 месец

Точно държавата и нейните депутати не искаха компетентните икономисти Петков и Василев да управляват България. Политиците си мислят, че управлението на държава е като управлението на джипката. Това е и причината, за да правят абсолютно безпринципни коалиции. Само и само да имало редовно правителство. Ами, то си имаше такова до скоро. Че и много други предин него.