Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ върна мандата, а от ПП е малко вероятно, според специалистите, да съставят правителство на малцинството, надеждите се отправят към третия мандат. Но ако и той не се случи, страната върви към предсрочни избори.

Още по темата
"Това означава, че времето, което е необходимо за усилията за провеждане на процедурата до втория или третия мандат и евентуално насрочване на предсрочни избори,  ще е ангажимент на държавния глава след Нова година. Обичайно около първата или втората по численост парламентарната група е най-вероятно да се състави мнозинство. Но поради политическата обстановка, ГЕРБ не успя да консолидира около себе си достатъчно мнозинство за сформиране на правителство. Ще видим при втората група. При третия опит се очаква да има повече компромиси", обясни пред Нова тв доц. Наталия Киселова.

По думите й, машините трябва да бъдат преинсталирани и да се види дали е възможно хартията, заложена в закона, да бъде приложена в тях, така че да принтира бюлетини.

"Страхувам се, че е невъзможно или ще може да се случи след съществена инвестиция. Редно е да бяха попитали ЦИК преди двете четения. Неофициално се говори, че държавата не може да се справи за по-малко от 4 месеца. Най-вероятно ще се гласува само с хартия.", допълни Киселова.

Тя уточни, че се очакват много повече компромиси и много по-важна роля на държавния глава за третия мандат. "Ще трябва да обясни защо е направил конкретния си избор, може би ще избере по-малкото зло. За пръв път се случва да бъде разтеглена толкова процедурата по връчване на мандатите. Конституцията е предвидила срок в случай, че бъде връчен проучвателен мандат, но консултациите могат да продължат и по-дълго. Предполагам, че е имало разговори какво да се свърши докато се водят консултациите", посочи Наталия Киселова.

По думите ѝ е грешка да се прави сравнение с други страни относно избирателната система. "Не ниската култура на българския избирател, а качеството на членовете на СИК беше проблема с машините. Те дописваха и пренаписваха протоколите, и бързаха да си тръгнат", отбеляза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase