Снимка: БГНЕС

"Български възход" се срещна с президента Румен Радев. Именно на най-малката партия в парламента се дава най-голям шанс за съставяне на правителство.

Според лидера на партията Стефан Янев, отговорната задача на политиците в НС е да намерят решение и формулата, която решава проблемите на хората.

"Ако от сега тръгнем да търсим варианти или обяснения как някой дава на концесия или под наем третия мандат, това обезсмисля цялото усилие за правене на правителство."

Това заяви пред Нова тв Янев в отговор на въпрос, ако му бъде връчен третия мандат, как ще избегне риска той да не изглежда като мандат под наем, при който партията изглежда като формален носител, а реално да управлява ГЕРБ. Янев беше категоричен, че с дела ще покаже, че това реално не е така.

Още по темата

"Какво прилагателно ще сложат на правителството, дали ще бъде с експерти или ще хора, които са по политически свързани – не ме притесняват тези етикети. защото същността на това, което би могло да се случи, ще бъде достатъчно прозрачно представена на обществото. Вярвам, че такъв тип конструкция не може да се случи без коалиционно споразумение, което е споделено между всички партии, които го подкрепят", подчерта Янев. И допълни: "Принципите, приоритетите, около които се прави това мнозинство и се изгражда това коалиционно споразумение – трябва да са ясни и подкрепени от всички партии, които застават зад него".

Според него идеалният вариант за кабинет е правителство с всички парламентарно представени партии. "Това е коалиция 200 плюс депутата. Не говорим за партиите анблок, а да кажем с някои от партиите – частична подкрепа. Това е въпрос на технология, разговори и възможности. песимистичният вариант е 160 плюс депутати. Тоест ри партии няма да бъдат достатъчни. Вероятно четири партии, които подкрепят този тип коалиционно споразумение4. Евентуално мнозинство, което да излъчи правителство".

Той не изключи подкрепа от нито една партия от НС. "Никого не изключвам. Доколко това е реалистично – ще се види от разговорите. Когато виждаме поведението на партиите, фокусирани върху един или друг проблем и търсене на конфронтация, това не предполага лесен диалог."

Коментари Напиши коментар

18

Диана

преди 2 месеца

До мдааааа Разбира се, че всеки сам си е отговорен за решаването на своите проблеми, а отговорност на политиците е да решат проблемите на Държавата и Обществото, но Янев няма ъкъл да разбере толкова сложни неща...Тази мар.ионет.ка явно се опитва този път да бърка в кацата с меда със собствените си ръце вместо да раздава на този и онзи около себе си - разбира се, че за него ще е най-добре и той да влезе в мандата, как иначе!..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

17

Диана

преди 2 месеца

Янев няма нито очи, нито ъкъл да говори за българска политика след като работи толкова усърдно за превратаджиите у нас! Но сега се вижда, че не само няма очи, но дори не може да говори елементарни неща в политиката - явно присъствието му преди там е било чисто силови избор на партията-майка на всички беди у нас и ако се замислим за присъствието му сега там, много неща може да ни се изяснят за този преврат /например, стремеж към власт за кражби - ненаситни са бездънните им джобове, мам.ка му/.

16

СтиВън Янки :

преди 2 месеца

"Отговорност..."?!?!? Ама ти сериозно ли,ястреб?!?