Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Хартиената бюлетина е неунищожима. Много трудно се защитава тезата, че тя трябва да бъде изхвърлена от изборния процес. Ако има 10 държави с машинно гласуване, има още 180 държави, в които се гласува с хартия. Нищо специфично няма в България, каквото го няма по света. Връщането на хартиената бюлетина не е проблем", коментира пред БНР Стоил Стоилов, бивш член на Обществения съвет към ЦИК и изборен експерт.

По думите му, "че вървим към избори, е почти сигурно", защото "невъзможни коалиции в парламента не могат да траят дълго".

Според него проблем ще възникне, когато започне събирането на хартиения и машинният резултат в секционните комисии.

Още по темата

Това трябва да се прави в "Информационно обслужване", допълни той.

Партийни брокери и агитатори много държат да получат незабавен резултат от секцията, отбеляза изборният експерт.

Според Стоилов протоколът на СИК трябва да се преработи и да се даде възможност основните параметри в края на изборния ден да се съберат на една страница.

"И това веднага да се пусне в интернет пространството", допълни той.

"Поради липса на ресурси ние нямаме независимо вътрешно наблюдение на изборите", отчита още Стоил Стоилов.

В настояването да се увеличи състава на ЦИК Стоилов вижда идея "да се инкорпорира вече партията на г-н Стефан Янев и "Възраждане", но принципният въпрос според него е дали това да бъде мандатен орган, който "не се влияе от моментното състояние на балансите" в парламента.

"ЦИК е отражение на партийното присъствие. Хората, които са в ЦИК, поддържат тесен контакт с политическите партии, които са ги номинирали", каза той.

Стоилов смята, че е необходимо да има критерий уседналост за гласуване в чужбина.

"Според мен район "Чужбина" трябва да има. Тези хора там имат специфични интереси. Второ, те в момента не се ползват 100% от избирателната система, която имаме ние - нямат право да гласуват с преференции, защото нямат кандидати. Според мен е въпрос на съгласие на политическите сили в България колко от тези мандати, които ние "консумираме" в България – 240, да им се дадат на тях. Можем да им дадем 6 мандата и да направим не един район "Чужбина", а два",каза той.

"Не може изборната технология да бъде крайъгълният камък на българската демокрация. Това е много глупаво внушение, обобщи Стоилов.

"Това фокусиране върху технологията ще ни свали избирателната активност. Каквото падна заради машините между април и юни - тези 600 000 гласа, които се сринаха, те се сринаха. Оттук надолу машините няма да сриват избирателната активност. Дали хартията ще вдига, още не знаем", посочи той.

Аргументите против машинното гласуване не намират почва на българска територия, смята Кристиян Христов от УС на Младежката асоциация по политически науки, един от инициаторите на петицията за 100% машинно гласуване.

"Реално самите машини, които използваме вече на няколко избора, не са имали проблем и не се оспорва вотът. Разговорът започва няколко месеца след изборите. Има проблем с машините, но няма проблем с резултатите", каза той.

Идеята на петицията е да разшири разговора за модернизация на българските избори и да засили натиска върху парламентарно представените партии, уточни той.

Коментари Напиши коментар

38

баба мара

преди 2 месеца

гласуване само с машини с хартията се купуват индииските гласове затова е целиявои аз не гласувам не заради машините а защото няма за кого на никои невярвам затова избори 2023 г докато случим на хора

37

Гласуват с машини

преди 2 месеца

И в ЕС гласуват с машини - изцяло в Белгия и частично - във Франция. Четете Wikipedia - Electronic voting by country. И другите ще започнат, въпрос на време е.

36

Да се споразумеят

преди 2 месеца

ПП и ДБ могат да се споразумеят с БСП за промяна на Изборният кодекс при която с бюлетина да могат да гласуват само хора над определена възраст, например родени преди 1952г. Някои от тях наистина имат затруднения при гласуване с машина. Това устройва БСП, защото те разчитат на пенсионерските гласове, а при това няма да увеличи много купеният вот. Време е да седнат и да се разбера, защото иначе работят в полза на ГЕРБ.