Снимка: БГНЕС

Стана ясно, че нов бюджет за момента няма да има, а тоз от 2022 г. ще бъде удължен. Така обаче остава неясно дали и за какво ще има средства.

Синдикати и работодатели се оказаха на противоположни позиции относно намерението на служебното правителство да удължи действието на Бюджет 2022 и догодина вместо да предлага на Народното събрание нова план-сметка.

Още по темата

 Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" определи пред БНТ удължаването на действието на бюджета от тази година като "удобно извинение" да не се вдигат заплати и пенсии. Според нея е така, след като нямаме редовно правителство, което е изговорило проблемите с всички заинтересовани страни.

"По-скоро ключово е това да се разберем помежду си като общество - трябва ли да се увеличат минималните плащания след 18,7% инфлация или да оставим хората с най-ниските доходи да платят цената на кризата - ето това е ключовият въпрос, а не трябва или не служебното правителство да прави политики през бюджета. Ако замразим социалните плащания, хората ще се доближат до линията на бедност - говорим за работещи хора", заяви Григорова.

Според Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България удължаването на Бюджет 2022 е най-добрият вариант в сегашната ситуация.

 "Имайки предвид че Бюджет 2022 беше гласуван февруари и влезе в сила април, а през юни беше актуализиран, единственият възможен вариант за приемане, който няма да срути дължавата, е удължаването на Бюджет 2022", изтъкна той.

Според Иванов, е ясно, че трябва да се повишат доходите на най-бедните, но не е сигурно има ли средства за скок на минималната работна заплата, която е обвързана с други плащания.

Григорова обясни, че отдавна минималната работна заплата е откъсната от всички плащания, а при замразяване хората ще получават доходи, близки до линията на бедност.

Иванов допълни, че минималното възнаграждения всъщност е икономическа категория и определя голяма част от икономическите показатели - какви са приходите на бюджета, какъв е икономическия растеж и нивото на заетост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase