Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев се срещна с победителя на изборите ГЕРБ-СДС, като проведе консултации с тях за съставяне на правителство за 48-ия парламент. Държавният глава вече каза, че няма да бърза с преговорите, тъй като дава възможност на различните политически сили да съставят коалиции и да може Народното събрание да приеме законите за Плана за възстановяване.

Според политолози, това е нов стил на отвореност и откритост.

В същото време, не се виждал и един от ГЕРБ, който да се е променил. "Наблюдаваме едни и същи заявки и хора. Ако имат претенции за обновление, трябва действително да го покажат. Същото видяхме и при президента. Преговорите с останалите партии също сме ги виждали, играем това упражнение трети път. Това са едни ритуални срещи, ще ги наблюдаваме и нищо повече", коментира политологът проф. Мария Пиргова в "България сутрин".

Политологът Георги Киряков е на мнение, че всеки иска да "набута другия в тресавището". По думите му президентът иска да бъде създаден редовен кабинет, а партиите не желаят да управляват заради тежката обстановка в страната.

Още по темата

"И двете страни не искат да управляват, ще тупат топката до Нова година", смята той.

Пиргова също подкрепи твърденията му, че липсва воля за съставяне на кабинет.

"Партиите все повече се затварят в себе си и изоставят гражданите. Говори се много повече за Шенген и влизането в еврозоната и малко за това, че трябват социални мерки. Всички разговори от дясно обричат хората на геноцид през тази и следващата зима. Имаме да избираме между партиите, предлагащи ни геноцид - ГЕРБ, ДПС и техен съдружник, или "Продължаваме промяната" и БСП", подчерта тя.

Киряков коментира и темата за приемането на бюджет за следващата година.

"Разривът в предишния кабинет дойде точно по тази линия - не успяха да разпределят парите", констатира политологът.

Проф. Пиргова подчерта в студиото на  Bulgaria ON AIR, че диалогът между политическите партии е "поредният театър с лоша режисура".

"Безотговорно е отношението към хората. Искаме бюджет със социални разходи. Диалогът няма да се случи, докато няма граждански натиск. Разчитам профсъюзите да си заемат мястото и да се проявят", настоя тя.

Двамата събеседници коментираха и ситуацията около избирането на председател на Народното събрание.

"Ролята на БСП е надценена. Те не печелят от избора на Рашидов за председател на Народното събрание. Изолацията на ГЕРБ трябва да продължи, защото ако политиката от последните 12 години не се разгради, ни очаква връщане на ГЕРБ на местните избори", изрази мнение Пиргова.

Тя обобщи, че "ще се приеме предоставянето на оръжие за Украйна и няколко закона, които да предоставят 1,2 млрд. лева от ЕК, а след това ще наблюдаваме хаос".

"Възможността за съставяне на някакво правителство е 50:50", заключи Киряков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase