Снимка: БГНЕС

Общ преглед

"Нека най-напред да честитим на всички именници, на българските строители и архитекти, да поздравя и вас за победата на последните парламентарни избори. Но вярвам, че вие осъзнавате, че това всъщност е една огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа, социална и икономическа криза, а към първия мандат се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност в тези трудни времена". Така президентът Румен Радев посрещна коалицията ГЕРБ-СДС в президентството, където започнаха консултациите за съставяне на правителство.

"В тази връзка бих искал да споделите вашата оценка за вероятността за съставянето на такова правителство и с кого, на какъв етап се намира диалога преговорите и контактите с другите политически сили. Как вие виждате във времето вашият план за съставяне на правителсто и идеята ви за правителство на малцинството", попита президентът.

"Съставянето на правителство е важно не само за да има страната ни редовно управление, но и да се гарантира животът на 48-то НС, което има огромна по обем работа. Всеки ден се трупат нови закони, бюджети, декларации. Председателят, излъчен от вашата партия, както твърдят другите сили, всъщност определя дневния ред, приоритетността на законите. Така че как вие виждате всички тези закони, решения, бюджети, как виждате приоритезацията?", допълни Радев.

"Според мен връщането на доверието в българския парламент ще зависи от това кави ще бъдат приоритетите и дали те ще отговарят на очакванията на българските граждани", заяви държавният глава. "Вие сте сред партиите, които обявиха антикризисни мерки, които ще е интересно как ще се реализират и то съвместно със служебно правителство поне на този етап.

"И разбира се, вашите предложения за решение за възлагане на МС за предоставяне на въоръжение и военна техника на Украйна от страна на българската армия", обърна се президентът към представителите на ГЕРБ.

"След няколко избора коалиция ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила. Това от части го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни, а хората да могат да разчитат, че в парламента има хора, които могат да решават кризите и могат да предлагат решения, и могат да носят отговорност", заяви на свой ред председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Мога да кажа, че положихме всички усилия, за да има работещо НС. Трудно беше. В тези три дни, в които избирахме председател, и ние, и другите партии, положихме много усилия", отбеляза тя.

"Ние си даваме сметка, че едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима, доходите на българските граждани. Заявките от някои политически сили, че този дебат за бюджета може да се превърне в сватбарско наддаване, в конеткста на това, че може отново да има предсрочни избори, е тема за много сериозен дебат и само държавническата позиция на всички политически сили може да не ни изправя за пореден път пред следващо предизвикателство на следващ етап", каза още Атанасова.

По темата за модернизацията на армията Атанасова каза, че е внесено предложение заедно с ДБ, но ГЕРБ приветства и предложението на служебното правителство за нови самолети.

"Надявам се в следващите няколко дни да сформираме парламентарните комисии. Водим много усилени разговори с парламентарните групи. Остават детайли за попълването на техния състав, така че всички тези въпроси да се решават експертно и в полза на българското общество", допълни тя.

Делян Добрев представи 7 антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе за дискусии в НС. "За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От първи януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. Не вярвам в рамките на този мандат да бъде избран нов управител на БНБ", допълни Добрев.

По темата за предоставянето на оръжие на Украйна Даниел Митов обясни, че сега трябва да се изтрие "срама" от решението на предишния парламент. Предстои преглед на помощта и подкрепата, която България може да окаже, да видим какви наличности можем да отделим и да се започне разговори със съюзниците. САЩ имат възможност да предоставят заместващ капацитет, въпросът е правителството да знае какво иска и как да си го получи, обясни той.

Спешно трябва да се изпрати посланик на България в НАТО, напомни още Митов. България не стои добре в рамките на НАТО и, за съжаление, в момента не се възприема като силен член на евро-атлантическата общност, допълни той.

Не зная откъде съдите за това, не мисля, че това, че страната ни е представена от заместващ посланик е съществен проблем, чакам редовно правителство да даде своето предложение. Дали сме силен или слаб член зависи и от нашия капацитет и съвместимост, отвърна Радев. Когато вземаме от българската армия въоръжение и техника, трябва да си отговорите първо на въпроса за тези 10 г. по време на вашето управление какво внесохте в армията ни, какво се постигна като подготовка на състава, на съвместимостта. България закъсня поне с 15 г. с модернизацията на армията ни, обърна се президентът към ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар