Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли ПП политически партньор с БСП или има отдалечаване между двете политически сили след изборите, коментира пред Нова тв депутатът от БСП Георги Свиленски.

По думите му всички са се насочили върху партиите, които са подкрепили председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, но същността била защо се стигна до този избор.

"Три дни българският парламент не можа да излъчи председател. Партиите, които бяха подредени вследствие на изборитеq имаха мнозинство. В крайна сметка трябваше да се подходи по някакъв принцип. А той е разписан от българските велики народни представители само за първия ден – най-възрастният от нас да води първото заседание. Но три дни виждахме как се коват пирони в ковчега на парламентаризма. И трябваше да сложим край на това. Трябваше да покажем, че парламентарната демокрация ни е по-важна и от партийната, и от идеологическата. Затова намерихме обединение около обща кандидатура. И това не е никакво отношение спрямо бивши партньори или бившата опозиция. Това е реалната ситуация. Ситуацията по избора на председател на НС беше патова", коментира Свиленски.

Още по темата

На въпрос би ли могла да бъде сформирана така наречената тематична коалиция на "хартиената бюлетина" заради съвпадението на мненията с ДПС и ГЕРБ по въпроса за гласуването с хартиена бюлетина, Свиленски отговори: "Това са абсолютни глупости. Това, че гласувахме с ГЕРБ, ДПС и "Български възход" за избора на Вежди Рашидов за председател на НС, не може да прерасне в коалиция. Този формат на подкрепа го имахме и в предишния парламент, но не гласувахме нито за смяната на Никола Минчев, нито за вота на недоверие. Това изобщо не може да бъде тема за коалиция", подчерта Свиленски.   

Той коментира и ситуацията с мандатите. "Първият мандат към момента върви неуспешно. Вторият мандат вероятно ще се получи същото. Дай Боже, колегите от ПП да успеят да намерят мнозинство, но ме съмнява това да се случи. Така стигаме до третия мандат. БСП като политическа партия взе решение мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане" няма нито да гласуваме или подкрепим".

По думите на Свиленски изборът е на президента на кого да връчи третия мандат. "Остават три възможни – БСП, ДБ и "Български възход". Предполагам държавният глава ще направи консултации сред партиите на кого биха дали подкрепа. Всяка партия застава пред мандатоносителя с програмата си. Ако нашите приоритети бъдат отбелязани в това управление, ако то наистина иска да се пребори с корупцията, да повиши жизнения стандарт, да защити доходите на гражданите, ние нямаме основание да хвърляме държавата посред зима в избори", категоричен е депутатът.

И допълни: "Ние ще преговаряме върху програмата. Ще подходим по същия начин, както предишния път, ако ни предложат мандат".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase