Снимка: БГНЕС

Наситени бяха политическите страсти през изминалата седмица. Първият пленарен ден на депутатите продължи 72 часа.

Думата на тази седмица вероятно е „председател” или пък „почивка”. Толкова много почивки си дадоха в парламента в опит по време на почивката да изберат председател.

Още по темата

През изминалите дни политиците ни постигнаха непостижимото - успяха да разтегнат времето, за да поберат там егото си. За парламента срядата продължи до петък. Всичко това предвещава, че животът на 48-ия парламент ще е кратък, смята в политическия си обзор по Нова тв Нели Тодорова.

Депутатите от 47-ото пък се закрепиха малко по-дълго, но не можаха да се задържат на постовете си дори година. Разпадът започна със свалянето на председателя Никола Минчев.

Така в крайна сметка се стигна до 48-ото Народно събрание. Народните избраници прекараха три дни в омагьосания кръг на параграф 22, докато изберат председател.

Макар че и 4 дни му се струваха много, Вежди Рашидов, оказва се, ще остане на президиума по-дълго. От временно председателстващ първото заседание се превърна в постоянен шеф на парламента. Артистичната същност на скулптора се сблъска с процедури и правила.

Някои новини от седмицата останаха на заден план заради политическите трусове. Спреният часовник в парламента обаче не може да спре инфлацията. Страната отчете рекордно поскъпване за година от почти 19%. На този фон бюджетът за догодина предвижда замразяване на минималните заплати. А новият дълг, който държавата планира да тегли, гони 16 млрд. лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase