Снимка: БГНЕС

БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание. Темите, които обсъждат бъдещите депутати, са държавният бюджет, пари, инфлация и доходи. На влизане в срещата лидерът на Левицата подчерта, че разговорите не са заявка за коалиция между БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме Промяната”, които взеха участие в нея.

„Не говорихме за мнозинства. Говорихме за това ако все пак не се стигне до съставяне на мнозинство, как да се направи бюджетът. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Всички си казаха мнението, но нямаме общо решение”, каза след срещата Йордан Цонев от ДПС, цитиран от Нова тв.

Калина Константинова от „Продължаваме Промяната” също коментира разговорите. Тя заяви, че не е имало разговор за съставяне на кабинет. Темите са били свързани единствено с бюджета на страната, мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата. „Ние изложихме всички 16 мерки, които имахме. Не сме влизали в конкретика за суми и рамки, по-скоро посочихме посоката, в която ще вървим”, обяви тя.

Още по темата

„Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година”, каза на излизане от срещата бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. По думите му в толкова тежко финансово състояние страната ни не е била от 1997-а година насам. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи”, каза още Ананиев. Предложението, около което всички партии са се обединили, е да извикат в петък финансовия министър, който да обясни на парламента какво е финансовото състояние на държавата.

"Компенсациите, които ГЕРБ са предложили за таван на цената на тока от 250 лева ще продължат и през цялата 2023 г.", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Обединихме се, че тази зима и следващата ще бъдат най- трудните от 1997 г. досега, защото последните данни на БНБ показват, че очакваният икономически растеж е 0,1%. Това значи, че следващата година ще сме в рецесия", каза Добрев. "Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене."

Оценяваме срещата като ползотворна, конструктивна, експертна и неполитическа за съставяне на мнозинство в парламента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналистите.

От думите на Нинова стана ясно, че увеличаване на минималната работна заплата е тема за всички присъстващи - ГЕРБ, ПП, ДПС и БСП.

"Не срещна подкрепа понятието "таван на цените". Като че ли имаше разбиране по темата за печалбата на държавните и на частните енергийни дружества", заяви Нинова.

Тя съобщи, че и БСП ще издигне номинация за председател на Народното събрание.

Относно готвения от ДБ първи за внасяне в 48-ото Народно събрание законопроект, лидерът на левицата бе категорична, че няма да подкрепят изпращане на военна помощ за Украйна.

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 7 месеца

Така ли? Аз пък мислех че е украйна ...

39

Електра

преди 7 месеца

Ако наистина тема за инфлацията и доходите е най важната за комуняците, тогава с ПП да напуснат парламента, и нещата ще се оправят от само себе си. Комуняк, когато ти каже добър ден, погледни къде е слънцето. Защото няма по лъжливо и крадливо от спинозния БСПдираст. Като сме били толкова добре според Краднелия, защо теглим заеми всеки ден...

38

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 37 - Споко, медиаторите са изпратили писма до партийните групи, а те дали и как ще реагират и господ едва ли знае.