По-малко от седмица остава до началото на 48-ото Народно събрание. Още преди първия звънец видяхме и първото разделение между партиите. Причината - въпросът "трябва ли руският посланик Елеонора Митрофанова да присъства при откриването на парламента".

"През цялото време наблюдаваме не толкова съобразяване с важните теми, колкото политическите партии се опитват да намерят някаква причина да изиграят някаква тактика, която, ако може, да се събере. Този процес се води от ГЕРБ, съвсем естествено, защото те са победители на изборите. И те са тези, които ще вземат първия мандат. Далечната стратегия, която събира политическите партии, ще бъде успешната, а не стратегията, която формира образи и се гради повече на принципа на разделението", каза политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според нея темата за Митрофанова изобщо не стои на дневен ред за избирателите.

"Темата е как да формулираме теза, около която тези политически партии няма да могат да кажат "Не", за да може на следващата стъпка да се каже, че може да се направи нещо заедно. Това беше тестова ситуация и затова беше важно кой ще се прибави към нея, а към нея отиват ГЕРБ, "Демократична България", "Продължаваме промяната", ДПС, но трудно може да видим коалиция. Когато си изградил толкова големи бариери, много трудно може да изглежда естествено управление в коалиция", допълни проф. Христова.

Икономистът Юлиан Войнов пък коментира изследване, според което 78% от българите се притесняват как ще плащат сметките си през зимата.

"Има много сериозно забавяне на икономическото развитие, очаква се някои държави да влязат в рецесия, но в същото време има голямо намаление на безработицата. Ако хората не предприемат рискови ходове за сериозни разходи, към настоящия момент не изглежда, че България ще навлезе в период на сериозни икономически предизвикателства", коментира икономистът Юлиан Войнов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му все пак инфлацията остава едно от най-сериозните притеснения както за хората, така и за политиците.

Проф. Христова е притеснена от думите на икономиста, тъй като цената на основните продукти се е качила значително.

"Цените растат всеки божи ден. Реалната инфлация, която се усеща по джоба, не бива компенсирана от увеличените средства. В момента се взимат заеми, които не се дават. Българските банки не дават вече кредити на нашето правителство. Не знам дали старият бюджет може да бъде изпълнен. Ако той не може да бъде изпълнен - как ще бъде приет нов? Нещата ми изглеждат много по-напрегнати и нестабилни, защото ако няма правителство, има големи рискове за зимно недоволство", каза политическият психолог.

Тя смята, че първото притеснение у хората е войната: "На второ място е да оцелее през зимата и да има възможност да си покрива разходите. За съжаление, все по-малко семейства имат тази възможност."

"Ако не може да стане първият мандат, няма да стане и с втория. Не ми звучи и логично с третия. Демокрацията дава право да направиш коалиция или да управлява този, който първи е спечелил. Стефан Янев влезе в последния момент на деня, той може да е много успокояващ, но моралното право да лидираш правителство в криза, когато си на последно място - не е легитимно. България е в абсолютен капан. Коалиционните правителства ни обричат на слабо управление. Президентската република не е решение", каза още проф. Антоанета Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase