Снимка: Bulgaria ON AIR

"Съдебната реформа е задължителна и напълно възможна мисия. Започва пределният етап на реализация на политическата воля. Министерството на правосъдието подготви законопроектите - този за противодействие на корупция, за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и този за фалита на физическите лица", служебният министър на правосъдието Крум Зарков пред Bulgaria ON AIR.

Ресорният министър припомни, че е сезирал Конституционния съд относно това какви са правомощията на главния прокурор, но все още изчаква отговор.

"Смятам, че главният прокурор се меси в изпълнителната власт, контролирайки я по начин, който не е предвиден в Конституцията. Това не се отнася само за Иван Гешев, а е практика от 1991 г.", поясни той.

Министър Зарков подчерта още, че България е една от страните с най-висока степен на рецидив, като обикновено второто престъпление е по-тежко от първото.

"По-важно от размера на наказанието е това то да бъде неизбежно - че няма и не може да има безнаказани", категоричен бе той.

"Системата за сигурност е съставена от органи, действащи като скачени съдове. Трябва един цялостен подход, за да проработи", смята правосъдният министър.

От Синдиката на служителите в затворите в България обявиха, че се готвят за активни протести заради "безобразията в системата на затворите" и начина на управлението на местата за лишаване от свобода, което те определят като подигравка.

"Това, което казват, не отговаря на истината - няма кой знае какво напрежение в системата. Оценявам много високо работата на хората в затворите. Отдавам протеста на сътресенията, които идват всеки път при построяването на нов парламент", коментира служебният министър в ефира на "България сутрин".

По думите му синдикатът протестира за плавна реформа, свързана с промяната на работното време, тъй като на много от служителите им се налага да работят на смени по 24 часа.

"В арестите проблемът е много по-сериозен, отколкото в затворите по отношение на условията", констатира той.

Според него България е изпълнила техническите критерии на Шенген още преди 11 години. "Не сме допускани поради различни причини - някои от които са уговорени", каза Зарков. Той припомни, че служебното правителство е постигнало сериозен успех. Освен това, канцлерът на Германия изрази подкрепата си към страната ни за влизане в Шенген.

"Имаме голям шанс да влезем в Шенген. Имаме пълно право да сме там по всички европейски нормативни документи", изрази надежди Зарков.

По отношентие на отминалите избори той коментира: "Предупредих какво ще се случи на изборите още през април миналата година. Кандидатурата ми за председател на БСП не стои на преден план. Корнелия Нинова няма никакво намерение да си тръгва".

Правосъдният министър заключи, че социалната политика на БСП е качествена - от каквато тепърва страната ни ще се нуждае.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase