Снимка: БГНЕС

Ясно е кое е важно за държавата в момента и да се крият зад червени линии е глупаво. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов пред бТВ.

Асен Василев не е съставил и не е изпълнил нито един бюджет, затова да вярваме на неговите прогнози е прибързано. За съжаление на него никога не му се получава да плати цялата сметка за своите решения, каза Горанов и посочи, че харчейки много пари на заем, Василев е опитвал да създава благополучие.

Ако беше вярно, че пенсионната система може да бъде раздута до безкрай, то предполагам, че още по времето на Жан Виденов щеше да е направено. В българския бюджет са поети огромни ангажименти за текущи разходи – за пенсии, за заплати, за съжаление не дотам за инвестиции.

Още по темата

Две години след присъединяването ни към ЕРМ и Банковия съюз, няма нито едно реално действие по посока на влизане в Еврозоната. С влизането ни в Еврозоната националният суверенитет на България ще бъде увеличен, защото ще вземем участие във взимането на решения. Загубихме национален суверенитет, когато влязохме във Валутния борд. Той е успешен проект, но не може да бъде вечен. Еврозоната е мястото, където трябва да отидем, категоричен е Горанов.

По думите му, дългът ще расте в следващите години и то с големи темпове.

Тръгнахме от ниски нива и не сме сред калпазаните по висок дълг, но отвън изглеждаме несигурни и нестабилни и пазарът вече не ни иска. Дори вътрешният пазар не иска да кредитира правителството.

Нашите банки не искат да финансират правителство. Ще се увеличат много разходите за плащане на лихви. Собствените ни банкови институции не вярват в собственото си правителство и не искат да влагат пари, каза бившият финансов министър.

Според него най-голямата „беля” е, че сме помислили, че може да решим всички социални проблеми за сметка на кредитите.

Удвояването на пенсиите за две години е социален експеримент, който не можем да си позволим, посочи той.

Владислав Горанов отправи критики към президента Румен Радев и го посочи като отговорник за счупването на политическия модел.

Радев счупи политическия модел с вкарването на аматьори в политиката, заяви Горанов и продължи по линия на бъдещите разговори в търсене на съгласие за правителство: Радев вероятно потрива ръце, защото президентската институция е силно, но парламентът загуби своята роля и функция. Защо? Защото нито един от тези 240, които ще бъдат обявени, не могат да решат проблемите на българите по една проста причина – те не си говорят. Не знам дали Плевнелиев и Паси ще могат да изиграят ролята на брачен консултант за раждането на нещо.

Горанов бе категоричен, че ГЕРБ не е в изолация и в политиката нищо не може да стане без Борисов.

Тези, които не могат с други аргументи да надделеят над ГЕРБ, се опитват да го накарат да изчезне. Борисов не е само ГЕРБ. Това е партия, която през годините успя да изгради собствен живот. Тези, които не могат да заобиколят Борисов в политиката, се опитват да го отстранят, да го няма. Така не се прави политика, коментира Горанов.

В заключение той посочи, че редовно правителство има житейски аргументи да съществува, за да дадем отговор на въпросите дали искаме да влезем в Еврозоната и ПВУ. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase