Снимка: Bulgaria ON AIR

Намериха ли смисъл младите да упражнят правото си на глас и какво бъдеще искат за страната ни?

"Процентът на избирателната активност е изключително нисък. Не си даваме сметка, че от страна на държавата трябва да има стратегически мерки, които да се борят с това, че младите не гласуват - как младите хора са включени в процеса на вземане на решения, как са запознати в това, което се случва в страната", посочи Атанас Радев от Студентски клуб на политолога в ефира на "България сутрин".

По думите на автора и водещ на подкаст Цветомир Цанков, може би хората до 25 години не се интересуват генерално от политика, активната възраст на гласуващите млади хора е 25-35 години.

"Групата, която ме плаши, че не гласува, са хората с по-висок доход или тези, които работят с чуждестранни компании. Това са хора, които са емигрирали, въпреки че живеят в България", допълни той.

"Политическите партии не се ангажират пряко с проблемите на младите. Посланията, които изпращат, могат да стигнат до различни групи от млади хора. Това, което младите говорят на партиите, те не го разбират", коментира Радев.  

Още по темата
Мнението на Цанков пред Bulgaria ON AIR е, че сме видели много слаба кампания от страна на политическите партии.

"Може би най-силно представилите се в интернет бяха "Възраждане". Когато нямаш на какво друго да се опреш, използваш консервативните ценности. В България имаме уникалната свобода да правим каквото си поискаме. Обществото ни вече се научава да филтрира местата, откъдето да получава информация", изтъкна гостът.

Атанас Радев каза, че няма как да очакваме, че нещата ще се променят с магическа пръчка.

По думите му трябва да работят в синхрон образователната система, неправителственият сектор и Министерството на младежта и спорта, за да се активизират и обединят как да бъдат включени младите хора.

"Вървим към кабинет на малцинството или програмен кабинет. Зависи какво ще е поведението на президента за съставянето на правителство", допълни той.

Цанков заключи, че сега ще започне следващата предизборна кампания. Ще има правителство, което ще трябва да бъде доста компромисно и ще поработи малко, а след това може би ще има нови избори, смята той.

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 81 Между декриминализация и легализация има ОГРОМНА РАЗЛИКА. И да проблем е за много млади хора

68

Анонимен

преди 3 месеца

Да... Ако някоя партия им обещае, че ще легализира тревата веднага ще се втурнат да гласуват. Други проблеми нямат, след като у нас е нормално родителите им да ги издържат докато не пораснат и станат на 40-50г.

67

Римлянин

преди 3 месеца

Отново разделяй и владей стратегия прилагана от политиците. Млади срещу стари. София срещу провинцията. България срещу Турция, НАТО, Русия, ЕС итн. Вързахте се нали? А през това време политиците забогатяват, но това никъде не го пишат.