Снимка: Bulgaria ON AIR

Ниска избирателна активност и тотално нежелание да заемат активна гражданска позиция – това показа българският народ с вота си.

"Вотът показва, че нямаме конструктивна перспектива. Трябва да се научим, че в историята промените се случват бавно. Очакванията ни изпреварват възможностите за действие. Трябва да изчакаме, докато българските партии узреят, така че да създадат на избирателите някаква алтернатива. Активизираха се избирателите на партията победител. До урните отидоха хора, които могат да си контролират емоциите и търсят решение", коментира социалният антрополог доц. Валери Личев в "България сутрин".

Още по темата
По думите му онези, които настояват за промяна, са допуснали доста грешки в комуникативен план. А от БСП са направили всичко възможно, за да се самоизядат отвътре.

"Демократична България" не може да спечели доверие. Досега всички коалиционни партньори на ГЕРБ са били изритвани от политиката. ИТН успяха да направят от политиката печелившо шоу, но сбъркаха в обратното - да превърнат шоуто в политика. Прекалиха в това отношение и решиха, че могат да играят върху струните на българина", обясни доц. Личев пред Bulgaria ON AIR.

Социалният антрополог добави, че алтернативата е да избираме между старите лица, които са компрометирани, или да търсим някакви нови лица, които не са доказани. Ще трябва да се търпят разочарования известно време, предупреди доц. Личев.

Според него предстоящата зима ще има решаващата дума. Тогава ще се види дали няма да изгреят някои популисти, или ще се появят хора, които да дадат конструктивни решения, смята гостът.

"Хората категорично може да излязат на протести. При сегашната ситуация се очертава след бърза процедура да преминем към избори. Гладните бунтове може да направят всичко. Намираме се в ситуация на огромна неизвестност. Зимата ще изостри изключително отношенията между политическите играчи. Борисов би могъл винаги да извади черни ризи на опонентите си", каза още доц. Личев.

А евентуално програмно правителство той определи като "куклен театър". За да няма куклен театър, някой отвън ще трябва да се намеси - ЕС, САЩ, смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase