Снимка: Bulgaria ON AIR

"Избирателната активност към 17 часа е малко по-малка от тази, която имахме през ноември, но нека не забравяме, че тогава имаше два избора. Предстоят активни часове. Обикновено хората гласуват в последните часове. В исторически план за България това е рекордно ниска активност", заяви политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".
По думите му нашите сънародници в Турция са най-активни.

"Партиите означават програми и понякога философия. Има електорати, които отговарят партийно. Такива, които отговарят мажоритарно, а и такива, които почти свиват образа на лидера. На тези избори гласуват най-твърдите. Те все още не са опиянили някаква периферия, която да гласува лично ориентирано, а не идеологично", коментира политологът.
Първан Симеонов изтъкна, че назад в годините сме наричали ниска избирателна активност дори от 3,5 млн. гласували.
"Миналата година гласувахме 6 пъти, единият път беше заедно с други избори. Има известна умора при хората. Не са авантюристично настроени. Това означава, че не са и толкова активни", допълни той.

"Много хора казват, че кабинетът не е на всяка страна. Хората имат очакване за правителство. Най-неприятно изненадани ще бъдат онези партийни лидери, които най-много са си вярвали. Някакви драматични различия в очакванията не се забелязват", заключи Симеонов.


 

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 3 месеца

гласувалите са под 50 процента кой ги е избрал

3

Глупости

преди 3 месеца

Правото на глас е извоювано през годините и като такова ,трябва да е обвързано с някакви задължения.Дори минимални:средно образование и говорене и писане на български език.То нямало акъл да завърши средно образование,ще участва в управлението на страната.Да се покрива и с пенсионната възраст 65г,не тоя казал :вдигам пенсиите и юруш за него ще гласуваме.

2

анонимен

преди 3 месеца

преди два часа прочетох коментар как сега ще ни обясняват, че сме се били удорили от избори. Ей пророк този човек. Предполагам, че е прав и за останалото, а то е че българите не искат да го правят на луд със свирен мач.