Социолозите прогнозират ниска избирателна активност на предстоящия вот - до 38-40% от имащите право на глас.

"Има множество кандидати, платформи, за да проектира човек собствения си живот напред поне за следващите 4 години. Прегледах това, което е на тезгяха - не става за нищо. Като политически платформи ГЕРБ има 160 стр. - кой ще ги чете? Няма такъв човек, освен хора като мен, които с това си вадят прехраната. Има представител на една партия с няколко ругатни и лъжи - ще имат невероятен резултат. Това, което познават, е че в кризисни общества като нашето, тогава много се вдигат акциите на подобни спасители", коментира психологът Христо Монов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му българите трудно се идентифицират като политически субекти.

"Стигнахме до този абсурден лозунг на предишното редовно правителство, че ще постига леви цели с десни средства.  Всички кризисни общества раждат фашизъм, а ние сме такова. Това, което ми дава спокойствие е, че принадлежим към една общност, каквато е ЕС, която няма да позволи подобно нещо. Например като ни спре помощите, а ние нямаме друга икономическа алтернатива в сегашната ситуация", заяви Монов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът призова всеки да намери своя личен мотив, за да отиди да гласува, а не да остане на диванчето в неделя.

"Когато ЦИК ни обучава как да гласуваме, пропуска опцията "не подкрепям никого". Едно е да стоиш на дивана и да викаш "всички са маскари", друго е да си направиш труда да отидеш и да избереш било то и тази опция. Когато си бил вкъщи, на дивана, нямаш моралното право после да даваш оценки. Второ - тогава твоят глас не се преразпределя, той намалява общия праг и тези на ръба на 4%, могат да се окажат след него", уточни Христо Монов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase