Шест партии са сигурни за следващото народно събрание, а 2 са на прага, сочат данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено и поръчано за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".

Още по темата
От агенцията отбелязват ниска степен на предвидимост по отношение на изборите, като в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели.

Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души, което е около 39% от имащите право на глас.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, "Продължаваме промяната" е втора политическа сила с 16,6%, а ДПС и "Възраждане" към края на септември спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%.

Не е изключено те да се окажат в "пакет" и с други участници в класацията – заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати. БСП е с 9,2% от потенциалния вот. "Демократична България" – със 7,8%.

Близо над бариерата са "Има такъв народ", с 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни. Така се потвърждава отбелязаната от "Галъп интернешънъл болкан" още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност.

Под бариерата изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации, отчитат от „Галъп“.

---------------------------------

Данните са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено и поръчано за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".

Коментари Напиши коментар

240

Киро

преди 4 месеца

До АнонименГлупаците е по-добре да не гласуват нали?, така умниците ще направят поредното мъдро решение, то се вижда!

239

Христо Петров Хазаря

преди 4 месеца

Хубава резиденция знаем, най-обичам възрожденци под наем.

238

Анонимен

преди 4 месеца

МАСОВО ГЛАСУВАНЕ ПРОТИВ ОПГ ГРОБ!