Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не е помислено за гласуването с подвижна секция при хората с трайни увреждания, трудноподвижните, тези под карантина. Не е помислено за по-доброто обучение и за публични графици къде ще има машини, на които хората могат да се запознаят с начина на машинно гласуване. Съществена липса е това, че няма добра прозрачност и трябва да разчитаме на някакъв авторитет, който ни обещава, че изборите ще са честни, а трябва да имаме достъп до информация".

Това каза пред БНР Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК.

И допълни, че лоша организация пречи на държавата да поеме изцяло провеждането на изборите.

"Всеки път сме изненадани от изборите... Логистиката е сложна - разнасянето на машините, прибиране, доставяне, техниците, които трябва да ги обезпечат", посочи той.

В предаването "Преди всички" Цицелков посочи, че има механизми, с които и най-скептичните спрямо машините за гласуване могат да бъдат убедени в обратното и да не се задължават всички СИК да броят 100% от разписките.

"При парламентарните избори сериозният проблем с контролирания вот рядко идва от малките махали. При избори за НС проблем е големият корпоративен вот", каза Цицелков.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 месеца

Ако не се преброят разписките - значи пак всичко ще е манипулирано и ще ни излъжат пак.

7

Мухаха

преди 4 месеца

И на тези избори във власта ще се намъкнат поредната порция далавераджии и неекадъърници, готови на всичко ... за да си напълнят гушите, бнковите сметки по разни офшорки и колкото шкафчета имат на разположение........ с помоща на купения вот на финансово зависимите ... на безработните роми... на затворниците ... на принудените от началниците си да гласуват за "нашия човек" работници... на нискоинтелигентните ... на неграмотните ... на избягалите в чужбина ... на мъртвите души... НЕИЗБЕЖНО Е .

6

Joko

преди 4 месеца

Заглавието е повече от странно ?