Снимка: ЕСТАТ

За ГЕРБ-СДС биха гласували 21,6% от избирателите, за ПП – 16,8 на сто. Това сочи проучване на агенция ЕСТАТ.

Изследването е национално представителното и е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.

На трето място се нарежда ДПС с 10,3% подкрепа. На четвърто е „Възраждане“ с 10,1% от гласовете, следва БСП с 9,3 на сто.

ДБ събира 6,9% подкрепа.

За новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев биха гласували 4,8% от избирателите, а за ИТН – 4,2%.

Предстоящите избори попадат в изключително негативен събитиен контекст, което формира усещането, че от вота зависи малко или нищо, е един от изводите на социологическото проучване.

Изследването показва, че следващият парламент ще е силно фрагментиран, независимо дали ще се състои от 6, 7 или 8 партии. Опонентите на ГЕРБ от предходното редовно управление ще бъдат далеч от мнозинство, а за партията на Бойко Борисов, дори като първа сила, ще е много трудно да намери приемливи партньори за съставяне на кабинет, отбелязват от агенция ЕСТАТ.

В подредбата на политическите сили пълна яснота има единствено по отношение на първото място на ГЕРБ. Втората позиция на „Продължаваме промяната“ (ПП), според данните, също изглежда сигурна, но загуба на подкрепа за тях в последните дни на кампанията, както и скрит вот или прилив към „Възраждане“, могат да доведат до разместване.
Посланията на политическите сили са слаби, а кампанията е вяла и, като следствие, избирателите ще гласуват не за най-добрата, а за най-малко лошата алтернатива, сочат още данните от изследването. Според агенцията това неминуемо ще се отрази на активността, която и без това бележи отрицателен тренд – от 50 на сто през април, миналата година, до 40 на сто през ноември. Данните дават основание да се очаква активност в рамките на 2,2 – 2,5 милиона избиратели, което прави между 33% и 38% от всички, имащи право на глас, включително гласуващите в чужбина.

Прагът за влизане в парламента също ще бъде рекордно нисък – между 90 и 100 хиляди гласа. Най-високо участие се очаква от хората на възраст между 50 и 60 години, завършилите университет, мениджърите и в населените места, различни от София.

Според данните 70% от избирателите твърдо са решили кого да подкрепят. Техният дял е значително над средния сред хората над 50 години, работещите, пенсионерите и столичаните. Малко над една четвърт още не са направили избора си, но вероятността повечето от тях изобщо да гласуват, както и да концентрират вота си предимно в една политическа сила, е само теоретична, сочат изводите от изследването на агенция ЕСТАТ.

------

Националното представителното изследване е осъществено чрез пряко лично интервю на таблети сред 1005 пълнолетни български граждани, подбрани по пол, възраст и тип населено място. Извършено е от 10 до 17 септември със собствено финансиране.
 

Коментари Напиши коментар

261

Пешо

преди 2 месеца

Кво се пънете и си мислите че нещо зависи от вас.С тоя *** народ никога няма да се промени нищо.След изборите ще ни управляват Герб и ПП .Това не го решава народа.

260

BatSot456

преди 2 месеца

Всичко си идва на мястото.Така да я караме,агаля-агаля,пенсионерската.Опитахме с едни,с други ,не става.

259

Стоев

преди 2 месеца

За съжаление бълг.народ е робско племе.Едни полит.които 30 год.го лъжат пак ще го управляват.Без значение от коя партия са се оцветили.