Първите машини за гласуване извън страната вече са готови, като тези за Гърция вече заминаха, заяви пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, след като представители на ЦИК и на Министерството на външните работи (МВнР) посетиха склада, където се съхраняват машините за гласуване.

От днес започна изпращането на устройствата за гласуване зад граница. Тяхната подготовка продължава. В момента устройствата се намират в склада, където се и съхраняват.

Още по темата
Днес ще бъдат изпратени и машините за Канада, САЩ и Великобритания. Останалите машини ще тръгнат утре, най-късно вдругиден - тези, които са за най-близките държави до България, каза още Матева.

За вота зад граница ще бъдат изпратени 525 машини, като машинно гласуване ще има в 301 секции, припомни тя. Матева отбеляза, че хартиените бюлетини са вече отпечатани, като част от тях, предвидени за чужбина, вече са изпратени. За страната вървят по график и се транспортират до областните администрации, добави тя.

На въпрос къде за вота в чужбина ще има най-много машини, заместник-председателят на Работна група „Избори“ към МВнР Калин Анастасов заяви, че в Турция са предвидени над 200 машини и се очаква те да бъдат изпратени утре.

Изборните секции зад граница този път ще са малко над 780.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase