Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Организацията на изборите върви нормално. ЦИК взема своите решения няколко дни преди срока по хронограма, което улеснява останалите органи със задължения по организация на изборния процес".

Още по темата

Това каза пред БНР Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

И поясни отново, че машините, с които се гласува, не са свързани с интернет и ако се направи опит за въздействие върху една машина, то то ще е само върху нея и това няма да се отрази върху изборния резултат.

"ЦИК има достатъчно механизми за контрол на процеса", увери тя.

Матева подчерта, че не само по желание или по решение на ЦИК организацията на изборите може да мине само в ръцете на държавата.

"Трябва решение и на изпълнителната власт. Служебният кабинет сега ни оказва пълно съдействие, но шест месеца ЦИК писа писма до предишното правителство, за да се намери помещение - държавна собственост, за съхраняване на машините за гласуване. Машините сега са под охрана и в склада се влиза само с разрешение на ЦИК", посочи тя.

В страната има над 400 машини за пробно гласуване. Подадени са малко над 50 000 заявления за гласуване в чужбина.
Като проблем тя отчете постоянното променяне на състава на секционните изборни комисии.

 

Коментари Напиши коментар

113

Анонимен

преди 6 месеца

Направо ви повЕрвахме, че не може да се манипулира избора. Миналите избори бяха най манипулираните, даже по голямо менте от времето та Боко с чувалите с бюлетини. Само и само да вкарат Продължаваме Предателството са готови на всякакви шашми. От сега да започнали соц. агенциите за лъжат. Значи зо изборите тия из ме кя ри които нямат и 5 гладоподаватели пак ще са първи.

112

Emigrant

преди 6 месеца

предава на РИК.После ЦИК може да обяви каквото си иска или да се опита да фалшиви изборите,но всяка партия има събрани оригиналните отчети,ПРОТОКОЛИ на СИК и всяка партия може да заведе дело и в съдът да покаже и да докаже,че има измама и че са я ощетили!!За да не стане това,вината е на задкулисието и на КГБ колоната!Внушения,че демокрацията е фейк,че те КГБ и службите могат да си правят каквото искат и да ни манипулират чрез творенията на Мадуро!И ГЕРБ да спечели с машини,пак ще остане съмнение

111

От Вселената

преди 6 месеца

Спомням си по времето на бай Тошо гласувахме наредени на опашки по един два километра от сутринта до вечерта и стигахме точната цифра 99% гласували за партията укротителка на народа БКП, за да продължи плана на следващата петилетка, за да може да прескочи партията БКП лентата на предишната петилетка! Тия останалите 1% са били по болниците след инжекции и кислородни апарати за изгаряне на дробовете със 100% кислород, на път към гробищата!