Общ преглед

След седмица ще представим цялостна програма за управление на страната. Кризите в България не са вносни. Ако бяха, можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. Поне половината от кризите в страната са домашно производство. Има поредица от мерки, с които могат да бъдат овладени. В това бе категоричен зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев на пресконференция в централата на партията.

Нужен е отговор кой ще е лечителят. България трябва да е управлявана от ясна програма, ясна подкрепа и от партии, които нямат идеологически разнобой. Кризите, макар че някои от тях имат секторен характер, не могат да бъдат преборени секторно. МФ няма достатъчен инструментариум да пребори инфлацията, например. Най-бързо тя може да бъде намалена през цените на енергоносителите, каза Дончев.

За България е от ключово значение да увеличим на два милиона резервирания капацитет.

Като втора мярка "Булгаргаз" следва да обяви публичен прозрачен международен търг за доставка на втечнен газ. Така ще се гарантира сигурността на доставките за българските потребители. Ще имаме дългосрочни договори и няма да купуваме газ ден за ден както сега. Нужна е и диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Високите цени на природният газ станаха причина една част от предприятията да намалят производството си. Ние смятаме, че изключително важна мярка е да бъде преструктуриран фонд сигурност. Ние виждаме възможност той да обхване цялата сигурност на енергийната система. Така ще можем да компенсираме и небитовите потребители на природен газ. Така ще запазим конкурентоспособността и ще успокоим галопиращата инфлация.

В резултат на наше предложение се даде възможност българският бизнес и небитовите потребители да плащат тавана на цената на електричеството - 250 лв на мегаватчас. Изключително важно за страната ни е да се усъвършенства механизма за подпомагане. Затова и трябва да са ясни съответните критерии как това ще се случва. Трябва да има критерии, на база на тези критерии да се подкрепят най-подходящите компании. Рецептата за излизане от кризата е да има стабилно и компетентно управление на страната. Това обясни бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Цените скачат неудържимо и това не се дължи само на международната обстановка, а и на управленски решения. По отношение на небитовите потребители обяснихме какви са нашите предложения, а те се отнасят и за училища и болници. Преструктурирането на фонд "Сигурност" е едно решение, което още от сега слагаме на масата. Ние предвидихме, че ще има все повече хора в нужда от помощ за отопление. Поне 400 000 души ще се нуждаят от такава помощ според нас. Все повече хора търсят дърва за огрев тази година вместо да вървим напред - хората се връщат назад. Смятаме, че е изключително важно единствено държави предприятия да могат да добиват дърва. Почти 200 лева вече е цената на кубик дърва, а миналата година беше 90 лева. Нужни са специлизирани оператори, които да могат да осигурят добри цени, обясни бившата социална министърка Деница Сачева.

По отношение на нелегалните мигранти Сачева обясни, че е важно сътрудничеството по превенцията с Гърция и Турция, както и предприемането на наказателни мерки срещу мигрантите. Тя настоя и за разработването на национална програма за право на настаняване, труд, образование и социално подпомагане за бежанци, тъй като миграционните вълни не се очертава да спрат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар