Преди дни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви намерението си от партията да инициират референдум за смяна на политическата система - България да стане президентска република.

"Парламентарната република в последните 30 години роди единствено задкулисие, лъжи, лицемерие и хора, които единствено и само влизат в политиката с една цел - да се облагодетелстват с власт и да не мислят за българските граждани. От горчивия опит, който натрупа "Има такъв народ" в последните 3 парламента, стана ясно, че ние не работим с истински партньори в парламента. Като институция не се грижи за сигурността на гражданите", каза бившият депутат от ИТН Станислав Балабанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според него парламентът се е превърнал в сбирщина от хора, които са се скрили зад плакатни послания.

"На всички избори излизат и казват как милеят и мислят за хората, а когато се събират на масата казват, че ги интересуват само постовете и властта. В една такава ситуация, изправени пред поредните избори, за нас няма нищо по-логично като изход от тази политическа криза да попитаме законово хората на референдум дали е време България да стане президентска република. Като гледам заявките на другите политически партии и ако се случи същото като в 47-ия парламент, България ще направи много бърз трамплин към 49-ия такъв", добави Балабанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Балабанов обясни, че и пред ИТН също има червени линии след вота.

"С ГЕРБ и ДПС не може, с "Възраждане" не става, "Продължаваме промяната" казват, че пък с нас не става. Затворили сме вратата за Кирил Петков и Асен Василев. Когато тези хора искат да са начело на държавата, цялата държава има голям проблем, ние също. Те са нашият проблем", категоричен бе той.

" Ако референдумът бъде успешен, обикновеното Народно събрание трябва да се съобрази с резултатите и ако имат волята народните представители, да тръгнат към курс за свикване на Велико Народно събрание. Ако посмеят да допуснат грешката, която направиха през 2016 година, когато се подиграха с гласа на 3,5 млн. българи, президентът на България също има възможност, ако прецени и реши, да тръгне към ВНС. И вече във Великото Народно събрание ще се изгради структурата и правилната форма на президентска република", добави Станислав Балабанов.

Попитан какво представлява полупрезидентската република, той отговори: "Президентът се избира мажоритарно. Парламентът също се избира мажоритарно. И тогава президентът след демократични и парламентарни избори назначава министър-председател, той съставя кабинет. Има ясно разграничение на властите, законодателната е изключително прозрачна. Прекрасно е, че всички политически лидери скачат срещу тази наша идея".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase