Снимка: БГНЕС

Преди дни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов поиска национален референдом с въпроса дали България да се превърне в президентска република. По-късно Ива Митева обясни, че става въпрос за полупрезидентска република.

"Аз се забавлявам от няколко дни, като гледам как представители на политически партии и придворните им юристи се опитват да обяснят как не може да се случи този референдум", заяви пред NOVA Тошко Йорданов.

„За да има референдум и той да може да се случи, трябва въпросът да е зададен така, че той да е от компетенцията на обикновено Народно събрание”, твърди бившият депутат. Той допълни, че „със сигурност ще бъде формулиран така, че да доведе до Велико Народно събрание”.

"Дали президентска република американски тип или френски тип, на който казват полупрезидентска република, това вече е логично да се случи вътре във Великото Народно събрание", допълни Тошко Йорданов и обясни, че резултата от референдума ще доведе до промяна в конституцията.

"Има ясна отговорност", отговори бившият депутат от ИТН на въпрос защо президентската република е решение на проблемите в държавата. "В момента има колективна безотговорност. НС взима колективни решения. Правителството взима колективни решения, а много често, заради начина, по който се избира сега, взима еднолични решения, криейки се зад решенията на парламента. Всъщност няма ясна отговорност."

"В САЩ, които са демокрация, има ясна отговорност, във Франция, кадето е така наречената полупрезидентска република, има ясна отговорност. В България няма. Тук се крият. Видях желанието на група партийни дейци да са вечни под някаква форма, независимо от политическите им цели и морал", каза още той.

„Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол”, каза още бившият депутат.

Според него гласуването с преференция е „изключително удобен начин да се продават депутатски места”.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase