Снимка: БГНЕС

"Основните послания на политическите партии на предстоящите избори ще бъдат свързани с джоба и с геополитиката. Част от българските политически партии от години предпочитат да се позиционират именно по геополитически вектори", заяви в интервю за БГНЕС политологът Първан Симеонов.

Той припомни, че по традиция основното деление в българското общество е „консервативно и източно срещу прогресивно и западно“ и вероятно това ще бъде акцент и в тази кампания.

"Генерално двете основни политически сили – ГЕРБ и "Продължаваме промяната", могат да развият антагонистичка кампания помежду си, подобна на яркото противопоставяне между ГЕРБ и БСП навремето, в което двете взаимно отрицаващи се партии донякъде взаимно се мобилизираха, сочейки се една друга. Или поне идеята на ПП ще е такава – да мобилизират силни анти-ГЕРБ настроения, за да поддържа жив духа на 2020 г.", прогнозира Симеонов.

Доказателства за това не липсват през последните дни в риториката между двете партии.

"Освен геополитиката и цените, ще го има и посланието от 2020 г., което всъщност беше и прототипът на ПП, а именно посланието срещу модела "ГЕРБ" или "ГЕРБ и ДПС", добави той.

Според него сформирането на бъдещо коалиционно управление между партии ще зависи от съгласието по различни теми и най-вече от личностите.

"Големият въпрос ще бъде въпросът за личната съдба на хора като Бойко Борисов, той пък контрира с въпроси за личната съдба на хора като Кирил Петков и Асен Василев, и т.н. Но всичко това ще има своята важност след изборите. До изборите ще има позициониране по-скоро в споменатите три теми", смята Симеонов.

Той не изключва партиите все пак да надмогнат егото си и да успеят да се разберат за управление.

„Има една парадоксална ситуация, в която наличието на опасност е шанс тя да бъде избегната, или осъзнаването на опасността. Колкото по-голяма е опасността от студ и тъмнина през зимата, толкова по-голяма е възможността политиците трезво да преценят риска и да оставят на заден план партийния егоизъм, а и личния си егоизъм, и да търсят някакви формули. Но не е малка и възможността такива формули да не се намерят и да се отиде и на нови избори“, заяви политологът.

По отношение на възможното обединение между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, което не се състоя, Първан Симеонов смята, че тук няма правилно или грешно решение.

„По-скоро това беше въпрос на политическо позициониране. По всичко личи, че ПП са решили да се позиционират отново малко по-центристки. Те бяха отишли много на Запад на фона на масовия български вкус, който е по-скоро Център-Изток, но меко Център-Изток, без крайности. Въобще българското масово съзнание няма особени крайности в нито една от посоките. Сега ПП като че ли малко се връщат в центъра, осъзнавайки, че все пак се различават от ДБ и че ДБ е по-скоро формация на крилото, тя е по-скоро нишова формация, и влизайки в тяхната ниша, ПП като че ли губят потенциални гласове в центъра“, заяви политологът.

ПП в последните дни зазвучаха малко по-меко по темата „Газпром“, за разлика от ДБ, които по този начин получават по-свободна ниша да играят основната си карта, а именно критичността към Русия.

„По този начин двете партии всъщност си правят услуга, защото ПП си позволява по-присъщото си центристко говорене, докато ДБ може по-спокойно, без да влиза в противоположност с ПП, да играе своята основна карта – критичността към Русия. Така, че тяхната надежда е, разпределяйки си така територията, да успеят да завършат с по-добър резултат, който да им осигури после опции“, добави политологът.

Това няма да е лесно, защото ГЕРБ в момента е в по-изгодната позиция да критикува.

Той смята, че ГЕРБ има за решаване проблема с политическата изолация. В този смисъл разширяване на влиянието е важно.

„Може да постигнат известно връщане на влияние сред по-широки обществени слоеве, макар и неголямо, но по-важното е после в парламента кой би искал да работи с тях. И тук, пак казвам, ще се повдигне въпросът за Борисов, макар че Борисов се е отдръпнал и т.н. Най-вероятно ще се повдигне въпросът да се отдръпва още. Това е главният въпрос за ГЕРБ, не толкова електоралната им тежест. Тя горе-долу вече е на една предвидима величина. ГЕРБ отдавна се превърна във формация с твърда подкрепа. Тя отдавна не е като някаква широка обществена мрежа, по-скоро една доста монолитна структура. По-важен е въпросът как тази монолитност не значи изолация. Това е важният въпрос за тях – дали ще успеят да отворят врати, а не дали ще бъдат по-големи. Разбира се, това зависи от изборния резултат. Ако ГЕРБ спечели убедително изборите, това може да направи доста по-убедителна тяхната позиция, която чух от Тома Биков. Те казват „въпросите на страната няма как да се решават без нас“, заяви Първан Симеонов.

Той посочи, че център-лявото е пространство, което става все по-мрежово и все по-малко монолитно.

„Погрешно разсъждават тези, които смятат, че бъдещето продължава да принадлежи на монолитните монополни структури. Бъдещето принадлежи на мрежите. И това е една от стратегически грешки според мен на БСП, че иначе правилно интензифицираха присъствието на партията, направиха я по-гъвкава, по-мобилна, по-реактивна, по-енергична, но някак си всичко това направи така, че формацията в един момент пропусна да отваря врати. И все се оказва така, че около лявото или ляво-консервативното в България, и малкото ляво-либерално, което има, са много голямо мрежово пространство отвъд БСП“, заяви политологът.

Според него неспособността на БСП да види това като шанс, фактът, че го предвижда като опасност, е пречка в това пространство. Тук по естествен път в това пространство лека-полека като основна фигура започва да се очертава Румен Радев, защото като че ли през него могат да звучат различни гласове. Гласове като интелектуалното ляво на Крум Зарков. Консервативно-лявото на военни среди и хора на сигурността, и т.н., което е традиционно силно представено в България.

Традиционно любопитни ще бъдат проектите „Янев“, „Трифонов“ и, разбира се, „Костадинов”.

„С любопитство трябва да се гледа и какво става при Слави Трифонов, защото той е доста ярък в своето поведение, в същото време не преживява най-добрите си политически времена. И при двете формации не можем да кажем какви са изгледите им да бъдат в парламента. Има една друга формация – там наистина ще е най-интересно, тя е на „Възраждане“, които получават доста шансове, направиха и немалко грешки. Основната им грешка е, че позволиха прекалено да бъде пакетиран техният образ с образа на ГЕРБ и ДПС. И за това като че ли „Възраждане“ през лятото някъде бяха спрели своето нарастване, сега обаче при евентуална осезаема опасност от обедняване през есента, това обикновено върви с радикализация на обществата, „Възраждане“ получават нови шансове. Но там ще е енигма, защото там ще има скрити вотове, тъй че ако ще гледаме за любопитни места по терена”, каза Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase