Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три пъти гласоподавателите отидоха до урните през 2021 г. Ситуацията е безпрецедентна в българската история, а двата провалите се парламента през годината бяха белязани от скандали, лични обиди и липса на конструктивизъм и политическа култура.

45-ото Народно събрание, което беше сформирано в резултат от изборите на 4 април, е с най-краткия живот - 25 дни съществуване, от които 9 работни.

Още по темата
Дори не 9, а 8, защото имаше ден, в който не се разбраха за дневния ред на заседанието и то се провали.

За първи път депутатите от 45-ото НС се събраха на 15 април. Още тогава беше ясно, че парламентът няма да успее да излъчи правителство. Първата политическа сила ГЕРБ остана в изолация, а без подкрепата на поне една от останалите парламентарно представените партии нямаше шанс да управлява.

Втората по големина политическа сила – „Има такъв народ“, с лидер шоуменът Слави Трифонов, получи мандата от президента и веднага го върна с мотива, че партиите на протеста нямат достатъчна подкрепа. Така реално те предизвикаха предсрочните избори на 11 юли, което според анализаторите беше политически безотговорно.

А 45-ият парламент ще бъде запомнен със скандалите, липса на сговор и надпревара кой да прокара тезите си от предизборната кампания.

Според малцинството от ГЕРБ този парламент е бил най-контрапродуктивният в демократичната ни история.
"Единственото, което даде това Народно събрание, беше Изборният кодекс, нищо друго", коментира  председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ИТН определи този парламент като предизборен митинг и лансиране на тези, които ще се повтарят и следващите два месеца до следващите избори.

От БСП се обърнаха към новите партии в парламента, че вече трябва да са разбрали, че без БСП не може.

"Вместо съединението да ни направи силни срещу модела ГЕРБ, разединението ни направи слаби, моделът продължава да управлява, нещо повече - продължава да се подиграва", каза председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова.

Последваха нови избори и свикването на нов парламент. Само че политиците не си взема поуките от провала на 45-ото НС и се стигна до безславното закриване и на 46-ото НС.

Първото заседание беше на 21 юли.

След като обаче и този път трите проучвателни мандата за съставяне на правителство се провалиха, президентът Румен Радев подписа указ, чрез който разпуска 46- то Народно събрание на 16 септември 2021 г.

Кабинет не беше сформиран нито с мандата на първата политическа сила ИТН, нито с втората – ГЕРБ, нито дори и с третия мандат, който Радев даде на БСП и така на 15 септември 2021 г председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева от ИТН удари последния звънец за закриване на пленарното заседание, което е и последното за този състав на парламента.

Първото заседание на 46-ото НС беше свикано от президента Румен Радев за 21 юли 2021 година, животът му продължи едва 55 дни и проведе само 26 пленарни заседания.

И въпреки че депутатите се отказаха от традиционната почивка за всеки парламент през август, освен с краткия си живот, този парламент ще бъде запомнен и с липсата на законодателна програма.

Законотворците успяха да приемат само няколко ратификации и актуализацията на бюджета на ДОО, на НЗОК и на макрорамката за тази година.

В последния си ден одобриха и поправките в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, според които Бюрото за защита преминава от контрола на главния прокурор към министъра на правосъдието. Успяха да одобрят окончателно и ратификации по споразумения, с които се даряват и продават ваксини срещу коронавируса с изтичащ срок на годност.

През повечето заседания депутатите от 46-ото НС вместо да приемат закони, изслушваха служебните министри и така запълваха дневния ред в седмичните си програми.

Процедурни хватки белязаха повечето от заседанията, а дори опитен юрист като Ива Митева се затрудни да вади парламента от правната каша, която депутатите сами забъркваха при няколко от гласуванията в зала.

Освен това скандали, лични нападки и директни обиди белязаха 46 парламент. На шефката на НС често й се налагаше на определя наказания за недопустим език в институцията.

По време на обсъждането на актуализацията на бюджета тя наложи „забележка“ на цели четирима народни представители заради неприлични думи. Това бяха Филип Станев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов от ИТН и Георги Свиленски от БСП. Причината - има ли сватба и годеж между ДПС и ИТН, че г-н Йорданов бил булката, а Филип Станев – шаферката, че партито ще е в Делта Хил при чичо Славчо, някой депутат се държал като мъж с едро тяло и заешко сърце, че БСП е "доста шавлива политическа булка", че само маймуните помнят три минути и кой бил "палячото на групата".

Едва ли избирателите ще запомнят малкото свършена работа от 46-ото НС, но споменът за скандалите, обидите и ниското ниво на политическа култура и политическа зрялост ще остане.

Така на 14 ноември избирателите отново отидоха до урните и на 3 декември новите 240 проведоха тържественото си заседание. Този път изборите спечели новата политическа формация „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев и така от третия опит най-накрая България има правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase