Българите в Турция гласуваха в общо 126 секции на втория тур на президентските избори. Изключително ниска беше избирателната активност в сравнение със засиления интерес изборите "2 в 1" на 14 ноември. В дните преди балотажа се повиши дипломатическо напрежение между София и Анкара. 
 
"След втория тур разбрахме дали българите в Турция живо се интересуват от политиката у нас или това е било внушение от турски медии или изселнически организации. Няколко фактора изиграха роля на 14 ноември ДПС да получи висока подкрепа от изселниците. Първо беше обръщението на Ердоган на 10-ата национална конференция. То изигра важна роля с посланието, че ако преди е имало клонинги на ДПС, то днес е ясно, че това трябва да спре", анализира журналистът Мехмед Юмер в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него на изборите за парламент българите в Турция са имали по-голяма мотивация да отидат и да гласуват.
 
"На балотажа нямаше как да активизират изселниците. На тях им се внушава, че ако ДПС бъде представено по-мощно, гласовете на изселниците няма да бъдат загубени. Те са убедени, че така помагат на своите сънародници в България", добави журналистът.
 
"Продължаваме промяната", като първа политическа сила, може да покаже на гражданите, че не една партия е гарант за етническия мир, а българската Конституция. Но ако се допуснат грешки, и на следващите избори Мустафа Карадайъ се яви и пак получи 90 000 гласа, няма да се чудим защо това се случва", уточни Мехмед Юмер.
 
Журналистът отбеляза, че турските медии не са отразили много активно изборите у нас.
 
"В "Хюриет" отразиха дипломатическото напрежение между София и Анкара, но поставиха по-голям акцент върху напрежението на границата и проверката на автобусите. Там имаше само подзаглавие, че ДПС подкрепя кандидатурата на Герджиков на балотажа", заяви журналистът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

12

Сюлейман паша

преди 1 година

За какви ,,бьлгари" бьлнуваш ти пьк,бе?!Още от руско турската война тия хора са мечтали да се изселят в земите на дедите си-Турция и най накрая са успели да го осьществят, а ти- ,,бьлгари"!!! За всички тях бг -това е родното им село и приятелите и роднините в него!Никой от тях не се е замечтал да посети омразния шоплук или което и да е място с преобладаващо етнически бьлгари! Друг пьт се изрази правилно!Ние сме турци,турски граждани,имащи и бг гражданство!Не ,,бьлгари" или ,,бьлгарски" турци!!!!

11

Анонимен

преди 1 година

За кои българи в Турция става въпрос? Тези с двойно гражданство не са българи, когато живеят във втората си родина. Единствено българи само с българска националност могат да бъдат определяни като българи. Там дори не могат да говорят на български, какво остава да се пишат българи?

10

ЧУДЕСНО

преди 1 година

ИЗОБЩО ДА НЕ ГИ ОТРАЗЯВАТ, ТОВА НЕ ГИ ЗАСЯГА, НЕ Е ТЯХНА РАБОТА!!!