Изборите в България приключиха. На втория тур Румен Радев бе избран за втори мандат за президент, но изборните страсти все още владеят страната. Стигна се и до напрежение по остта София-Анкара. Имаше ли намеса на Турция на изборите у нас?

"Абстрахирам се от вътрешнополитически прочити, страсти и заклинания. От гледна точка на българо-турския диалог, евентуална победа на втория тур на проф. Анастас Герджиков щеше да представлява пълен резил", заяви бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Димов заимства от думите на Бойко Борисов, който "фиксира голям резил по отношение на преизбрания за президент Румен Радев".

"На първия тур, когато изборите бяха 2 в 1, всъщност в Турция се гласуваше за турския кандидат. Ерго, ако бяха дошли достатъчен брой гласове, щяхме да имаме турски президент", изтъкна той.

Бившият ни консул в Одрин припомни редовните парламентарни избори от март 2017 г., когато отново е имало "много силна намеса в нашите вътрешни работи".

"Имаше един министър – Мехмет Мюеззиноглу, който в прав текст агитираше за кого да се гласува на нашите избори. Дори обещаваше на нашите изселници, че ще им разреши да нарушат митническите закони. Замисълът – не нашите избори, а референдумът, след който Турция стана президентска република", обясни Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му причините за турската намеса в изборите на 14 ноември са и икономически – високата инфлация в южната ни съседка, както и политически – спадналата подкрепа за Ердоган.

"Призовавам главния прокурор да си влезе в правомощията и да започне една прокурорска проверка с цел сезиране на нашия съд. Турците са вързани. От една страна имаме нарушения на нашия Изборен кодекс, обаче когато са избори зад граница, влизат и квалифицирани състави от Наказателния кодекс. Става въпрос за престъпления против републиката", обясни Димов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 година

Кадруването в ДПС не е много успешно напоследък, помогнаха на Радев на предишните избори и сега проблеми, избраха си Гешев, пак проблеми. Усещам как и с Шиши ще берат ядове. Доган губи форма, даже и проекта му ИТН се сгромоляса.Жалко за хората, които го крепят на власт, да си прави схемите.

19

Анонимен

преди 1 година

Българина не е много умен, но чак пък толкова, да избере коалицията Магнитски. ДПС е главна причина да няма прогрес в държавата.

18

избирател

преди 1 година

Трябва дасе напаравят промени в изборния закон двойно гражданство не с е предава по наследство.След *** на български гражданин с двойно гражданство се прекратява и гражданството а не наследниците да продължават статута.Освен това граждани които си плащат данъците и са в час с нещата да гласуват и то д астане задължително както в други страни .Виждаме че от 6 милиона избиратели гласуват от 2-3 милиона останалите са навън и интереса за гласуване е 10-15 %