Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Започна изборният ден във втория тур за президент и вицепрезидент и за българските граждани в САЩ и Канада. Приключиха изборите за сънародниците ни в Австралия. Последна там преди малко затвори секцията в град Пърт, съобщиха от МВнР.

В 14:00 часа българско време отвориха избирателните секции по Източното крайбрежие. В САЩ сънародниците ни могат да гласуват в 55 секции, от които 8 с машини. В Канада секциите са 16, като в две от тях може да се гласува с машини. В Америка българските граждани могат да гласуват и в посолствата ни в Куба и Мексико, както и в посолствата ни в Аржентина и Бразилия.

В условия на кратки срокове и големи разстояния всички машини в САЩ и Канада бяха доставени навреме. Не пристигнаха бюлетините само за една секция - в Сейнт Луис, щата Мисури. След решение на Централната избирателна комисия българските граждани там могат да гласуват с бюлетини, разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК по електронен път.

Както и досега, за четвърти път за 2021 г. МВнР създаде необходимата организация изборният ден да протича без организационни и технически трудности. По данни от дипломатическите и консулските ни представителства до момента всички секции, където е предвидено машинно гласуване, работят. В министерството дежурен щаб поддържа непрекъсната връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със СИК зад граница и ЦИК. Реагира се максимално бързо на наложили се в последния момент смени на членове на СИК зад граница поради неявяване или положителни тестове за COVID-19, посочват от ведомството.

Най-късно зад граница изборният ден ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър, където секциите трябва да затворят в 6:00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.


 

Коментари Напиши коментар

5

баба мара

преди 1 месец

българите в сащ не са толкова мъдри те си нямат почетен председател коитода ги напътсва и затова няма да гласуват

4

House M.D.

преди 1 месец

Уж гласуването вече е приключило /последи са гласували в Австралийския съюз, държава Австралия няма/, а в САЩ продължават да гласуват. Апропо, колко от тези гласоподаватели са платили данъците и осигуровките си в България?

3

Анонимен

преди 1 месец

Те ако се юрнат всички ,,външни" да гласуват,може и Копейкин да изберат !