Снимка: БГНЕС

Към 10:30 часа в Централната избирателна комисия са постъпили 1 жалба и 6 сигнала, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. Централната избирателна комисия даде брифинг с актуална информация за изборния процес в страната. Жалбата е от председател на СИК, която е работила на 14 ноември, е сменена с решение на ЦИК. Решението на ЦИК остави жалбата без уважение и потвърди решението на РИК-Смолян.

Още по темата

Има подадени няколко сигнала за нарушени избирателни права. И двата са свързани с това, че избирателят е бил извън страната на 14 ноември, подал е заявление, че ще гласува там. Съответно е изключен от избирателните списъци по постоянен адрес и фигурира в списъка на заличените лица, но в крайна сметка тези избиратели са успели да гласуват като са подали декларация, обясни Матева, цитирана от БНТ.

Има и сигнал от жена, която живее постоянно в чужбина, намира се в страната, но постоянният адрес е в Бургас, тя е в София. Направила е запитване как може да упражни правото си на вот, но това няма как да се случи, защото гласуването става по постоянен адрес.

Постъпил е и сигнал за предизборна агитация, но той предстои да бъде разгледан на следващото заседание на ЦИК.

749 секции са разкрити извън страната. Вчера 6 машини не бяха стартирали работа и ЦИК съгласува решение на РИК за преминаване към гласуване с хартия. Днес това са 15 устройства, уточни Росица Матева.

В редица секционни избирателни комисии се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините, става ясно от заседание на Централната избирателна комисия тази сутрин. Сред тях са секция в 23-ти РИК - София, секции в Русе, Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково. Решенията са взети на място от районните избирателни комисии и са изпратени в ЦИК за одобрение. ЦИК публикува на страницата си телефоните за връзка, на които могат да се подават сигнали и жалби във връзка с гласуването.

Очакванията в ЦИК са днешният изборен ден да протече много по-леко от предишния тур, когато гласувахме и за парламент и най-големите грешки ставаха при избора на първоначалната страница дали ще се участва и в двата вида избор, или само в единия.

Коментари Напиши коментар